Fikk toppkarakterer på «coronaeksamen»

Publisert 01. mai 2020

Da skolene stengte midt i mars, ble det en brå avslutning på undervisningen.

– Det ble veldig annerledes å gå på skole etter at coronaen brøt ut. Det var ganske demotiverende med hjemmeundervisning i starten, sier Benjamin James-Olsen (19) som tar opp fag på Sonans i Fredrikstad.

Privat
Foto: Privat

Han er en av nesten 40 000 privatister i Norge. For alle andre elever enn privatistene, er muntlig eksamen avlyst på grunn av coronaviruset.

Det er laget en egen smittevernveileder for privatisteksamen. Den sier blant annet at det ikke er lov å hilse på sensor før eksamen og at det skal være to meters avstand mellom folk i rommet.

Kunnskapsminister Guri Melby har stor forståelse for at det er en krevende tid.

Hun har følgende tips til stressede privatister som skal ta eksamen:

– Det viktigste er at dere slapper helt av, for det går alltid bedre enn dere frykter, og dere har alltid mer kunnskap enn det dere tror. Slapp av med ting som får deg til å tenke på noe annet når du blir stresset, og les jevnt og trutt. Hold noen «prøveforedrag» til foreldre eller søsken, så ser du at det ikke er så ille som man tenker det kommer til å bli, sier Melby (bildet under).

Bringedal, Terje
Foto: Bringedal, Terje

Coronatiltakene

James-Olsen kan skrive under på at det var litt annerledes enn en vanlig eksamen.

– Én og én elev slapp inn på skolen, og vi ble veiledet inn til riktig klasserom. Vi fikk også «coronalapper» som vi måtte klistre fast der vi hadde vært, sittet og gått på do, forteller han.

– Ble du ekstra nervøs av alle tiltakene?

– Nei, fagene tok all plassen i tankene mine. Eksaminator og sensor brukte også god tid på å forklare hva som skulle skje, så det føltes greit.

Elevene på Drammen videregående fikk helt spesielle gjester innom skoletimen. Se hvem i videoen under:

Ny skoleplan neste uke

VG har fått tips fra flere elever som synes det er krevende med hjemmeundervisning. Noen mener det er vanskelig å finne motivasjon, mens andre synes det er deilig med friheten. Kunnskapsministeren lover mer informasjon neste uke.

– Det er ekstra krevende å være både elev og privatist denne våren. Det er mye usikkerhet om hvordan vi kan være sammen, og det vil det fortsette å være en stund til. Husk å tenk fremover og hva du ønsker å gjøre når denne situasjonen er over. Vi vil komme med en tidsplan for videre åpning av skolene neste uke. Jeg tror mange ser fram til et mer normalt liv, sier Melby.

James-Olsen synes også det var tungt i starten.

– Det tok tid før jeg kom ordentlig inn i det. Men jeg har hatt veldig gode lærere som har gitt meg god veiledning. De har satt opp Zoom-møter som har hatt hver uke. I tillegg kunne vi ta testeksamen på forhånd om vi ønsket det, sier han.

Dette semesteret har Fredrikstad-gutten tatt opp fagene sosiologi, biologi og sosialkunnskap. Én skriftlig eksamen gjenstår. Han skal også ta opp flere fag neste år, slik at han forhåpentligvis etter hvert kommer inn på profesjonsutdanningen i psykologi.

– Blir det seksere i alle fag?

– Jeg må jo ha det som en plan. Men vi får se hvordan det blir til slutt.

Fikk toppkarakter på «coronaeksamen»

De første muntlige eksamenene med coronatiltak er nå gjennomført. Privatist Benjamin James-Olsen klinket til med to av to mulige seksere.

19-åringen fra Fredrikstad tar opp fag fordi han ønsker å komme inn på profesjonsutdanningen i psykologi. Han er derfor avhengig av gode eksamensresultater.

Sveip opp for å lese hva han synes om hjemmeundervisningen.