Russ anbefaler å forskyve russetiden neste år også

Publisert 24. juni 2020

VG har kontaktet russepresidenter rundt om i landet for å høre deres mening. Johann Schwenke Rief er president i russens hovedstyre for Oslo, og er positiv til forskyvning.

– Jeg synes det er deilig å kunne ta feiringen etter eksamen. Men tradisjonen går på at feiringen avsluttes 17. mai. Vi diskuterer forskyvning i styret nå, men avgjørelsen blir opp til neste års russ å ta, sier han.

Russen i Oslo-området startet russetiden rundt 1. juni og vil være ferdige rundt 24. juni. Rief mener neste års kull bør gjøre det samme.

– Da får du feiring etter eksamen og etter siste skoledag, samtidig som du slipper å ha russetid i sommerferien, sier Rief.

RUSSEPRESIDENT: Johann Schwenke Rief, russepresident for Oslo og Viken.
RUSSEPRESIDENT: Johann Schwenke Rief, russepresident for Oslo og Viken. 
Foto: Privat

– Årets russetid har vært helt fantastisk, sier Didrik Nordvik, russepresident for Vestland.

Hans russefeiring har vart fra 1. juni til 21. juni.

– Det har vært deilig å slippe å gå på skolen etter å ha dratt ut, sier han og legger til:

– Jeg anbefaler å vente til litt utpå på sommeren så slipper de å stresse med fravær og prøver og styr, sier Nordvik.

Vil holde på tradisjonen

Men ikke alle er enige.

– Det er trist å forandre på en slik tradisjon, det er jo mai som er forbeholdt russetiden, sier Leah Olsen Almenningen, russepresident ved Amalie Skram videregående skole i Bergen.

Russetiden ved Amalie Skram vgs. har ifølge Almenningen vært på samme tidspunkt som den pleier å være, fra slutten av april til 17. mai. De av elevene som ønsket det, feiret også i juni.

Hun forklarer at de hadde russedåp over videochat.

– Hvis jeg hadde vært russ neste år, hadde jeg synes det var kjipt at russetiden ble flyttet.

Hun legger likevel til at det kan være fordeler med en forskyvning.

– Været er sannsynligvis varmere, og hvis det er snakk om russetid i etterkant av alle eksamener, vil det nok ha en positiv påvirkning på karakterene.

Men legges russetiden til 1. juni, vil det nok ikke ha så mye å effekt på karakterene, tror hun.

Lenger feiring

Nicolas Isaiah Chapman, russepresident ved Tangen videregående skole i Kristiansand, synes heller ikke tradisjonen bør endres på. De startet russefeiringen i begynnelsen av mai og holdt på frem til 18. juni.

– Siden årets feiring ble vannet ut, valgte vi å holde på litt lenger enn vanlig, sier Chapman.

USIKKER PÅ ENDRING: Thea Rettedal er russepresident ved Sandnes videregående. Hun er usikker på om russetiden bør flyttes, men oppfordrer til å se på hvilke muligheter som finnes.
USIKKER PÅ ENDRING: Thea Rettedal er russepresident ved Sandnes videregående. Hun er usikker på om russetiden bør flyttes, men oppfordrer til å se på hvilke muligheter som finnes. 
Foto: Privat

Russepresident ved Sandnes videregående skole, Thea Rettedal, er usikker på om forskyvning er en god idé. Hennes feiring startet 8. mai og varer til 24. juni.

– Vi vet jo ikke helt hvordan denne tiden hadde vært hvis ting var som normalt, sier hun.

Hun peker på at det har vært veldig greit med litt finere vær, og litt mer skolefri.

– Jeg ville uansett passet på å inkludere 17. mai. Kanskje det kunne vært fint å starte feiringen 16 eller 17. mai, sier Rettedal.

Elevene bestemmer: Påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Kristin Schultz, mener man må snakke med elevene om når de ønsker at russetiden skal være.
Elevene bestemmer: Påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Kristin Schultz, mener man må snakke med elevene om når de ønsker at russetiden skal være.  
Foto: Privat

Opp til elevene

Det er både positive og negative sider ved forskyvning av russetiden mener Kristin Schultz, påtroppende leder i Elevorganisasjonen.

– Russetiden slik den er nå er veldig preget av tradisjon knyttet opp til 17. mai. Men vi ser også at det kan være bra å avvente russetiden til etter endt eksamen.

Hun mener det viktigste er at en eventuell forskyvning skjer på elevenes premisser.

– Hvis dette skal skje, må man gå i dialog med elevene. Man må finne ut om dette er noe de faktisk ønsker, og at det ikke gjøres ut ifra behov skolen eller andre har.

Utdanningsforbundet, der mange lærere er organisert, liker «juni-russ»:

– Russefeiringen bør i størst mulig grad skje etter eksamen, det er tross alt først da de er ferdige med skolegangen og har størst grunn til å feire, sa Tormod Korpås til VG tidligere denne måneden.

Russ anbefaler å forskyve russetiden neste år også

Årets russ har måttet gjøre endringer på grunn av coronapandemien. Nå ønsker flere russ å forskyve russetiden – til blandede reaksjoner.

– Jeg har anbefalt neste års kull om at dette er noe de burde prøve ut, sier Jeppe Andersen, russepresident ved St. Svithun videregående skole i Stavanger til Byas.

Deres russetid ble forskjøvet med én måned. Til nettstedet sier presidenten at endringen har hatt fordeler, som finere vær og at det kanskje også kan påvirke eksamensresultater. Han foreslår å legge dåpsdagen til 17. mai.