Dobling av vold og trusler i dette ungdomsfengselet

Publisert 23. feb. 2020

Saken er også publisert i VGs nyhetsapp Peil.

Peil gjør det lettere å henge med:
▫️ Toppsakene du trenger å vite om
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.

Dobling av vold og trusler

Det er i perioder veldig mye vold og trusler i Bjørgvin ungdomsfengsel. I perioder står et fåtall ungdommer for et stort antall volds- og trusselhendelser som de ansatte må håndtere.

Her soner opptil fire ungdommer samtidig. Dette fengselet koster over 27 millioner kroner i året.

– For å komme her skal du enten ha begått veldig alvorlig eller veldig mye kriminalitet. De som sitter her har det, sier assisterende fengselsleder Åsmund Steine til VG.

Ungdommene som har sonet her i nyere tid har stått bak noen av de mest omtalte drapene de siste årene, som knivdrapet på Sørlandssenteret, dobbeltdrapet på Lund i Kristiansand og drapet på Varhaug sommeren 2018.

Den siste tiden har fengselet tatt i mot mange gjengkriminelle.

I fjor var det registrert 80 volds- og trusselhendelser i ungdomsfengselet. Året før var tallet seks hendelser, mens det i 2017 var 36 hendelser.

Psykolog Øyvind Ottesen forteller at omtrent alle har en eller flere diagnoser som må behandles.

– Det er en stor variasjon i tilstandsbildet. Det er alt innenfor autismespekteret, lettere psykisk utviklingshemminger, adferdsforstyrrelser og traumetilstander. Noen grenser til å være psykotiske. Angst og depresjon er også vanlige tilstander, sier han til VG.

I fengselet er det stort fokus på at det faktisk er barn som soner. Derfor feires bursdager med gaver og kroner. Måltidene lages og inntas sammen med de ansatte, som går i sivile klær.

Fraværsgrensen gjelder også inne i dette fengselet. Av den grunn jobber det en egen lærer med ungdommene som kommer hit.

Psykolog Ottesen har behandlet mange av ungdommene som har begått alvorlig kriminalitet.

– Det varierer veldig om de utviser anger. Følelsen av anger avhenger også om de forstår hva de har gjort.

Hvis ungdommene er voldelige og utagerende kan de bli tvunget inn på isolasjonscellen. Assisterende fengselsleder Steine sier at de teller minutter når de har besluttet å sette en mindreårig på denne cellen.

Etter at de fyller 18 år, overføres de med lengre dommer til ordinære voksenfengsler. Hvis en ungdom har sonet ferdig, kobles barnevernet i hjemkommunen inn.

– Hos oss tilpasser vi fengselet for hver enkelt ungdom, i motsetning til voksenfengsel, sier Steine.