Publisert 27. aug. 2019
Syv ting du bør vite
før du stemmer

Den 9. september er det kommunestyre- og fylkestingsvalg. Her er en kjapp innføring i hvordan du stemmer.

En sak levert fra VGs nyhetsapp Peil.

Alle som har fylt, eller fyller, 18 år i år kan stemme. Er du nordisk statsborger, kan du stemme hvis du har vært registrert bosatt i Norge senest 30. juni i år. For utenlandske statsborgere, gjelder det de siste tre årene.

Du kan forhåndsstemme i alle kommuner fra 12. august til 6. september, men på valgdagen må du stemme i kommunen din. På valglokaler.no finner du ditt nærmeste lokale.

Er du i utlandet? Fortvil ikke, her kan du sjekke hvor du kan stemme.

I valglokalet finner du stemmesedler med ulike farger. De rosa er til kommunestyrevalget og de blå er til fylkestingsvalget. I Oslo er det også grønne sedler til bydelsutvalget. Seddelen du velger, avgjør hvilket parti du stemmer på.

På stemmeseddelen er det en liste over politikere. Hvis Venstre får tre representanter i kommunestyret, velges de tre øverste navnene på listen. Dette kan du endre på, hvis du vil, ved å krysse av politikerne du heller foretrekker.

Du kan også gi stemmer til politikere som er i et annet parti enn det du stemmer på. Det kalles en «slenger», noe som betyr at du gir en viss andel av stemmen din til det partiet politikeren representerer.

Det er også mulig å stemme blankt. Det er ikke det samme som å ikke stemme. Blanke stemmesedler telles ikke med ved opptellingen i kommunene, men tas med i valgstatistikken.

HUSK DETTE NÅR DU SKAL STEMME:

  • Du må ha med legitimasjon med navn, fødselsdato og bilde.
  • Valgkortet er ikke nødvendig, men det går fortere om du har det med.

Dette var en sak levert fra VGs nyhetsapp Peil.

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Rett på sak og null «clickbait»
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til Iphone eller Android, eller les mer på peil.no.