Publisert 16. april 2020
Dagens viktigste corona-nyheter

Vanskelig å få med seg alt som skjer? Vi har samlet sammen noen av dagens hendelser her.

Folkehelseinstituttet har besluttet at de ikke vil endre rådene som gjelder munnbind, sier seksjonsleder Hanne Merete Eriksen-Volle i FHI til NRK.

– Vi vurderer at munnbind blant friske i befolkningen ikke er et effektivt smittetiltak slik situasjonen er i dag, men det kan bli aktuelt enkelte steder og i enkelte situasjoner, sier hun.

Hun understreker samtidig at rådet kan endres.

Les saken her.

Statsminister Erna Solberg sier at hun ønsker at alle nordmenn laster ned den nye appen for smittesporing som ble lansert i dag.

Applikasjonen heter «Smittestopp» og har aldersgrense 16 år.

– Personlig mener jeg at hvis vi skal få hverdagen og friheten tilbake, må flest mulig laste ned appen, sa Solberg.

Les hvordan appen funker her.
Les hovedsaken her.

Helsedirektør Bjørn Guldvog ser ikke lyst på muligheter for konserter og større ansamlinger i 2020, ifølge Dagen.

– Er vi kjempeheldige kan det skje i høst en gang, men jeg tror det er lite sannsynlig, sier helsedirektøren på spørsmål om fysiske samlinger mellom 30 og 100 personer.

Les hele saken her.

– Det er ingenting å skryte av, og vi har ikke nådd toppen av pandemien ennå, sier president Vladimir Putin.

Coronakrisen blir stadig verre for Russland. Og presidenten beskyldes for å skyve ansvaret over på andre.

– Vi ser at situasjonen endrer seg hver dag – og dessverre ikke til det bedre, sa Putin på et videobasert regjeringsmøte.

Les mer.

Torsdag melder flere norske sykehus at de nedjusterer til grønn beredskap. Helseminister Bent Høie mener sykehusene har vist stor omstillingsevne.

– Vi må være forberedt på at de ikke klarer å komme tilbake til helt normal drift på en stund, men at det blir mer som normalt, sier Høie videre.

Les hele saken.

Nepalske gjestearbeidere i Qatar ble fortalt at de skulle coronatestes, men endte i interneringsleirer og ble sendt ut av landet, ifølge Amnesty International.

Amnesty har intervjuet 20 gjestearbeidere fra Nepal, som forteller at de tatt av politiet i Qatar sammen med hundrevis av andre og sendt ut av landet.

Les hva Amnesty sier om saken her.

Frp-lederen Siv Jensen går hardt ut mot folk som må i karantene etter å ha krysset grensen. – Ikke greit hvis man i neste øyeblikk forlanger penger fra myndighetene.

Bakgrunnen for utspillet er at 2350 personer ble pålagt karantene etter å ha krysset grensen i påskeuken.

Få med deg hele utspillet her.

På sykehjemmet i Bærum har syv beboere dødd av corona, og det er oppdaget nye smittede. Totalt har 20 beboere og over 30 ansatte fått påvist coronaviruset.

– Vi har kommet opp i en veldig krevende situasjon. Vi har 13 smittede nå, og det er blant en gruppe som tåler en infeksjon veldig dårlig, sier kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen.

Les saken.

Press, forventninger og frykt for å skille seg ut blant jevnaldrende, gjør karantenetid ekstra vanskelig for unge, sier forskere.

Forskjellige grupper oppfatter risiko forskjellig: Unge er ofte mer opptatt av å blisosialt utstøtteller å få sitt rykte ødelagt, enn av å bli smittet med virus.

Les hva forskerne sier her.

Italienske myndigheter melder at 525 mennesker har dødd som følge av covid-19 det siste døgnet. Det er ned fra 578 dagen før, og det laveste på en måned.

New York forlenger de strenge coronatiltakene frem til 15. mai. – Nedstengningen vil fortsette, sier guvernøren Andrew Cuomo. Også i New York går dødstallene ned.

Britiske myndigheter har også besluttet å forlenge landets strenge reiserestriksjoner i forbindelse med coronaviruset.

Sverige forlenger også sitt midlertidige innreiseforbud til 15. mai.

Følg coronavirus-nyheter direkte.

I underholdningsverden har dette skjedd:

Storfestivalen «Oslo Sommertid 2020» avlyser. Det betyr at internasjonale stjerner som Taylor Swift og Kendrick Lamar ikke kommer til Voldsløkka i Oslo i juni. Les saken her.

Svenske helsemyndigheter snur og sier nei til seniorfotball. De fleste svenske topplagene har trent for fullt siden slutten av mars, og skal etter planen spille nye treningskamper allerede til helgen. Det blir det ikke noe av. Les mer her.

Ny Stabæk-sportssjef måtte holde pressekonferanse foran et lite pressekorps av roboter. – Lyden funker greit, men det mangler jo litt den personlige kontakten da, sier den nye sportssjefen Torgeir Bjarmann. Les saken her.