Publisert 30. juli 2019
En uke med Johnson

Uenigheter, advarsler og planer om en massiv PR-kampanje – her er noe av det som har skjedd med Boris Johnson bak roret som Storbritannias nye statsminister.

En sak levert fra nyhetsappen Peil.

Han overtok etter Theresa May fordi hun ikke fikk nok støtte til utmeldingsavtalen hun hadde forhandlet frem med EU.

Johnson har sagt at Storbritannia skal ut av EU 31. oktober, med eller uten noen avtale, og «hard brexit» (at de forlater EU uten noen avtale) kan derfor bli en realitet.

Du kan lese kjapt om «hard brexit» her.

EU har sagt at det er uaktuelt å forandre noe på avtalen Theresa May forhandlet fram.

Johnson på sin side vil ikke snakke med EU før de går med på å gjøre noen endringer i avtalen – spesielt om hvordan grensen mellom Irland og Nord-Irland skal være etter brexit. Situasjonen er derfor nokså fastlåst nå.

Johnsons åpenhet om at det kan bli en «hard brexit» vekker uro innad i Storbritannia. Førsteminister i Skottland, Nicola Sturgeon, har sagt at hun synes den nye regjeringen rett og slett er farlig.

Det spekuleres på om Skottland vil forlate Storbritannia i denne prosessen, skriver NTB.

Johnsons uttalelser har også skapt uro i finansmarkedene. Mandag falt verdien på det britiske pundet med 1 prosent, noe som ga den laveste kursen på 28 måneder.

Eksperter mener verken Storbritannia eller EU er klare for en eventuell «hard brexit» og advarer om at dette vil føre til en kraftig økonomisk nedtur.

For å skaffe støtte blant folket til sin brexitplan har Johnson, ifølge Daily Telegraph, planlagt den største PR-kampanjen siden annen verdenskrig.

Over en milliard kroner skal brukes på kampanjen, som skal sikre at britene støtter «hard brexit», skriver avisen.

Flere har bitt seg merke i den store utskiftingen Johnson har gjort i regjeringen. Med 19 ministre ute av regjeringen er det den største utskiftingen i nyere tid.

BBCs politiske redaktør mener regjeringen bærer preg av å være utnevnt for å få Storbritannia ut av EU innen 31. oktober – med eller uten noen avtale med EU.

Johnson har mottatt gratulasjoner fra flere verdensledere den siste uken, hvor blant annet Donald Trump tvitret at han «kommer til å være storartet!».

Det er imidlertid delte meninger blant folket om den nye statsministeren. I en undersøkelse svarte 31 prosent at Johnson ikke er til å stole på, og 26 prosent kalte ham uansvarlig, skriver avisen The Mirror.

Dette var en sak levert fra nyhetsappen Peil

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Rett på sak og null «clickbait»
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til Iphone eller Android, eller les mer på peil.no.