Publisert 31. mars 2020
Slik holder vi corona-kontakten

Til tross for at store deler av landet er stengt ned, finner nordmenn stadig nye måter å løse den nye hverdagen på. Her er noen av de som setter litt ekstra farge på en grå tid.

Berit Marie Holten fylte nylig 100 år, og fikk bursdagskaken fra familien gjennom vinduet på Moer sykehjem i Akershus. – Jeg har hatt det veldig fint! Det skulle ha vært stort selskap med folk som kom inn fra overalt, men det ble ikke noe av. Så da måtte vi finne på noe annet.

Elin Brende Berge ble bestemor for tre måneder siden, og har ikke fått sett barnebarnet på langt nær så mye som hun skulle ønske. Da gjorde det seg med en liten overraskelse i lokalavisen.

– Jeg ble helt rørt. Hun er så liten, og det skjer mye nå. Vi fikk tårer i øynene her begge to, sier bestemoren.

Kvindelige Studenters Sangforening er verdens eldste akademiske kvinnekor. Selv om det å være kor er litt vanskelig om dagen, har de likevel fått øvd sammen – på nett. Videoen deres er sett av over 900.000.

– Til tross for våre 125 år, er vi moderne. Vi er vant til å møtes flere ganger i uka, så vi trengte å kjenne litt på samholdet og kjærligheten vi føler for hverandre, sier markedssjef Sofie Karlgård.

Vennesla kirke har latt seg inspirere av flere andre kirker i landet, og inviterer til drive-in gudstjeneste. Her stiller frivillige med lydanlegg og programmet følges på mobilen.

– Selv om vi er i hver våre biler, er vi sammen i noe. Kanskje de som er redde kan kjenne at det er håp, sier sokneprest Mari Sønnesyn Berg.

I Strandkanten FUS barnehage i Tromsø pleier de vanligvis å ha disko i barnehagen. Men nå arrangerer danseglade ansatte digital disko for alle dansløvene hjemme i stedet.

– En mor fortalte at barnet hadde sett videoen 25 ganger, så da har vi nådd målet, ler barne- og ungdomsarbeider Trine Holterman.

I Lillesand har Trine Wilhelmine Rønnevig startet med live-sendinger på Facebook fra kunstkolonialen sin. Den første uken økte omsetningen med 85 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

– Det er så gøy å sende live! Jeg blir nok ekstra kreativ under press, hvis du presser på meg blomstrer det.

Barn over hele verden tegner regnbuer, og hjemme i Svolvær har Leonora Johanne Bardo også hengt seg på. – Jeg synes det er morsomt at barn fra mange land lager regnbuer. Kanskje er det noen som går tur og blir glade når de ser den.

– Vi er sammen om dette, og vi vil gjøre vårt for at befolkningen føler seg trygg. Det vil gå bra til slutt, sier brannsjef i Bergen brannvesen Leif Linde.