Hva skjer med fadderukene?

Publisert 12. mai 2020

– Det viktigste for oss er at studentene som begynner føler seg godt tatt imot og ivaretatt. Derfor er vi stadig i dialog med ledelsen på skolen og holder oss oppdaterte på hvilke retningslinjer som gjelder, forteller leder i Høyskolen Kristianias fadderuke «Into Campus», Eline Vøybu.

Eline Vøybu, leder i Into Campus, Høyskolen Kristiania.
Eline Vøybu, leder i Into Campus, Høyskolen Kristiania. 
Foto: Privat

– I fjor hadde vi et stort festivaltelt på Youngstorget med plass til flere tusen nye studenter. Slik blir det naturligvis ikke i år, selv om det opprinnelig var planen.

Into Campus-lederen forteller at de nå legger om planene.

– Formålet med fadderuka er å bli kjent med campus, faglige og hverandre. Det ser vi for oss at kan løses på flere måter. Faddergruppene vil være godt under antallet som har lov til å samles, og kan gjøre egne aktiviteter. I tillegg ser vi på mulighetene for å løse mye digitalt, sier Eline og trekker fram velkomstseremonien som noe som kan sendes over nettet.

– Viktig å ha noen å «lide» med.

Julie Tetlimo er leder ved fadderutvalget ved Dragvoll NTNU.
Julie Tetlimo er leder ved fadderutvalget ved Dragvoll NTNU. 
Foto: Privat

Leder ved fadderutvalget ved Dragvoll NTNU, Julie Tetlimo forteller at de også ser på hvordan fadderukene kan løses på alternative måter.

– Vi skulle opprinnelig hatt et stort idrettsarrangement. Dette dropper vi selvsagt nå, men vi tenker å gjennomføre det som en konkurranse på sosiale medier.

Hun understreker hvorfor det er viktig å gjennomføre fadderukene selv om coronatiltakene gjør at planene må endres.

– Det er slik man blir kjent med byen man skal studere i og får venner på studiet. Det er skummelt nok fra før å komme til en ny by. Hvis ingen møter deg der tror jeg dessverre flere vil la være å starte, eller droppe ut av studiene, sier hun.

Så du denne?: Her er regjeringens fest-råd til russen

– Det fine med å begynne å studere er jo at man møter folk med samme interesser som deg. Jeg tror det er viktig å ha noen å «lide» med når studiene føles litt tunge.

Oppfordrer til å flytte uansett

Samtlige av studiestedene VG har snakket med melder at de nå planlegger for ulike scenarioer, for å ha et fadderuketilbud uansett hvordan coronaviruset preger landet ved studiestart.

Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo 
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Vi er helt sikre på at vi får tatt de nye studentene våre imot på en god måte uansett, og håper og tror vi skal få til å samles fysisk. Det er klart det er noe særegent med å være der fysisk – og det er også noe å fortrekke, sier Philip Havig. Han er koordinator for Universitetet i Oslo sitt faddersjefnettverk.

– Vi er i full gang med å planlegge alt det gøye som skal skje ved studiestart, og vi lover en fin og minnerik studiestart.

Han legger til at han håper alle kommende studenter flytter til sitt nye studiested uansett hvordan undervisningssituasjonen blir.

Se hva minister for høyere utdanning, Henrik Asheim sa om saken da VG møtte ham tidligere i vår:

Ikke bare fyll og fanteri

Jonas Økland er president i studentorganisasjonen til Handelshøyskolen BI, BISO. Han understreker at fadderuka langt ifra bare handler om fyll og fanteri.

– Fokuset er sosial integrering, at nye studenter skal finne seg godt tilrette, få oversikt over studentorganisasjoner og så videre.

Jonas Økland ved Handelshøyskolen BI presiserer at fadderuka ikke bare handler om fyll.
Jonas Økland ved Handelshøyskolen BI presiserer at fadderuka ikke bare handler om fyll.  
Foto: Privat

Økland forteller at de i år fokuserer på å finne på løsninger som blir lavterskel for nye studenter å delta på, samtidig som de overholder retningslinjene.

– Det viktigste for oss er ikke å lage en fadderuke som er mest mulig lik tidligere år, men at det blir best mulig for de som starter hos oss i august.

Samtlige av utdanningsinstitusjonene VG har vært i kontakt med opplyser om at det uansett vil bli gjennomført fadderuker for høstens nye studenter.

Frykter at flere vil droppe ut

– Det er skummelt nok fra før å komme til en ny by. Hvis ingen møter deg der tror jeg dessverre flere vil la være å starte, eller droppe ut av studiene, sier Julie Tetlimo.

Julie er leder for fadderutvalget ved Dragvoll, NTNU.

– Fadderukene er til for å sørge for en fin start på studiene, og er viktig for å forhindre ensomhet blant studenter.

Forbudet mot store arrangementerrammer fadderukeordningen ved norske universiteter og høyskoler.

Flere av landets største undervisningssteder melder at de planlegger alternative fadderuker for å ta imot nye studenter på best mulig vis.