Publisert 22. mai 2020
Dagens viktigste nyheter

Vanskelig å få med deg alt? Vi har samlet sammen noen av dagens viktigste nyheter for deg her.

Passasjerfly styrtet i Pakistan

Fredag styrtet et fly med 99 passasjerer i et boligområde i byen Karachi. I et lydopptak før styrten kan man høre piloten si «mayday» tre ganger. En pakistansk minister sier til VG at minst fem personer har overlevd.

Les saken her.

Full krangel om pleksiglass i Stortinget

Når bioteknologiloven skal behandles 26 mai krever KrF full stortingssal. Stortingets presidentskap gikk fredag inn for at alle 169 representantene skal kalles inn, men av smittevernhensyn vil det settes opp pleksiglass mellom noen av setene til 225.000 kroner. Det får blant annet Frps Siv Jensen til å rase.

Les saken her.

FHI advarer mot ny nedstengning av Norge

FHI-direktør Camilla Stoltenberg mener det faglige grunnlaget for nedstengning av Norge ikke var godt nok, og advarer mot ny stengning av landet – selv med oppblussing av smitte. Det forutsetter et engasjement hos hele befolkningen for å følge smittevernrådene, sier hun.

Les saken her.

WHO: Sør-Amerika nytt episenter

Ifølge Reuters melder Verdens helseorganisasjon fredag at Sør-Amerika er det nye episenteret for coronasmitten. WHO-ekspert Mike Ryan sier at Brasil er landet som er hardest rammet. I tillegg har mange søramerikanske land økende antall tilfeller ifølge eksperten. Over 600.000 er rapportert smittet og over 30 000 har mistet livet i verdensdelen.

Les saken her.

Polititeori: Derfor er huset åsted for drap

Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen aldri forlot boligen i live. De etterforsker om hun kan ha blitt kvalt og fraktet bort i en bil. Spor på åstedet skal være et viktig grunnlag for teori om kvelning og at politiet mener Hagen ble drept i huset, får VG opplyst. Tom Hagens forsvarer, Svein Holden, mener politiet ikke kan bevise at Anne-Elisabeth ble drept i huset.

Les saken her.

Studie: Malariamedisin kan øke risikoen for å dø

En analyse av 96.000 sykehusinnlagte coronapasienter viser at de som har blitt behandlet med malariamedisinen hydroksyklorokin, som blant annet har blitt promotert av USAs president Donald Trump, også har økt risiko for uregelmessig hjerterytme, skriver Washington Post. Studien er den største analysen hittil av effekten av å bruke malariamedisin på covid-19-pasienter.

Les saken her.

Vil masseteste coronavaksiner

USA vil teste de mest lovende vaksinekandidatene på 100.000 frivillige personer eller flere. Det gjøres med håp om å finne en trygg og effektiv vaksine før slutten av 2020, melder Reuters. Vaksinene som viser seg å være trygge i tidlige, små studier, vil bli testet på mellom 20.000 og 30.000 personer for hver vaksine.

Les saken her.

Har du prøvd Peil fra VG?
En annerledes nyhetsapp som gir deg:

▫️ Toppsakene du trenger å vite om
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.