Publisert 06. feb. 2020
Samene feires

Mange i Norge feirer i dag - statsminister Erna Solberg (H) og Erlend Elias er blant dem.

«Samefolkets dag er ekstremt viktig på grunn av historien som ligger i grunn. I flere hundre år og og helt frem til 80-tallet ble samene assimilert og undertrykt av staten. Barn ble slått for å snakke samisk og tatt ut av hjemmene sine og satt i internat for å bli kvitt sitt samiske opphav. Ringvirkningene av dette påvirker samfunnet til dags dato, derfor er det så viktig at vi feirer og viser at vi er stolte av vårt opphav. Særlig i disse tider hvor det finnes partier på Stortinget som vil legge ned Sametinget. Da kjenner du ikke til historien!»

Barna i Samisk barnehage på Tøyen i Oslo fikk statsminister Erna Solberg på besøk. Også distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) og kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande (V) deltok.

I mange år har det vært en utbredt oppfatning at nettopp Oslo er Norges største samekommune. Det stemmer ikke, ifølge Samisk myteknuser.

Tromsø er den byen i Norge med flest registrerte samiske innbyggere, deretter følger Kautokeino, Alta og Karasjok. Først på femteplass kommer Oslo, ifølge Faktisk.no.

Heter det «samenes nasjonaldag» eller «samefolkets dag»? Debatten blusser opp hvert år. I statsministerens kalender står det «samefolkets dag», mens mange med samisk bakgrunn trolig ville kalle det nasjonaldagen, ifølge NTB.

Alle er enige om det nordsamiske «sámi álbmotbeaivi».

6. februar er blitt feiret siden 1993, og er felles for alle samer i Norge, Sverige Finland og Russland. Datoen er valgt fordi det første samiske landsmøtet ble holdt nettopp da i 1917, i metodistkirken i Trondheim.

I 2003 ble samenes nasjonaldag en offisiell flaggdag i Norge, som betyr at alle offentlige bygg skal flagge med det norske flagget. Det er valgfritt om man heller vil bruke det samiske flagget i stedet.

Kjendisstylist Erlend Elias Bragstad (37) har fått mye oppmerksomhet de siste årene, spesielt gjennom sin deltagelse i «Farmen kjendis». Han har også vært en stolt representant for samisk kultur, men har også tatt opp kampen mot fordommer både innad og utad.