Kan mobilen din stoppe corona-smitte?

Publisert 17. mars 2020
NIR ELIAS / X90070
Foto: NIR ELIAS / X90070

– Alle midler vil bli tatt i bruk for å hindre smitte av coronaviruset, sa statsminister Benjamin Netanyahu lørdag, ifølge den israelske avisen Haaretz.

Kritikere har allerede påpekt muligheten for misbruk av personlig informasjon som samles inn gjennom mobilbruk, kortbruk og kameraer.

Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN

– Myndigheter har ganske store fullmakter til å bruke drastiske virkemidler ved krise. Tracking av befolkningen er ikke nødvendigvis et menneskerettighetsbrudd hvis det er nødvendig og kan begrunnes godt, sier politisk rådgiver i Amnesty Norge, Gerald Folkvord.

I Kina har man brukt kameraer for ansiktsgjenkjenning, sporing via telefon og frivillig registrering i kampen mot corona-smitten, skriver Fortune.

Spørsmålet er om tiltakene som er brukt mot corona-smittespredning vil opphøre når pandemien er over.

Kim Hyun-tae / Yonhap
Foto: Kim Hyun-tae / Yonhap

– Overvåkning av borgere forutsetter at det kontrolleres av uavhengige domstoler, og at noen passer på at overvåkningen avsluttes når krisen er over. Ellers kan det bli en bakdør inn til virkemidler som fortsetter, sier Gerald Folkvord I Amnesty Norge.

JUNG YEON-JE / AFP
Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Flere teknologimiljøer arbeider nå med å utvikle apper og andre måter å bruke teknologi til å hindre videre smitte, til å få oversikt over hvem som er smittet og hvor smitten kan komme fra.

Men flere er skeptiske til muligheter for misbruk utilsiktede konsekvenser.

I Sør-Korea sendte myndighetene ut sms om mennesker som var smittet med Covid-19, og hvor de befant seg. De brukte også en app til å sikre seg at folk i karantene holdt seg hjemme.

Vil spore corona-smittede

I helgen innførte israelske myndigheter rett til å spore folk via mobiltelefon. De vil nå bruke teknologi som vanligvis er forbeholdt antiterror for å få kontroll på corona-smitten.

Ser hvor du er

Hvor du er, hvem du er sammen med, og om du overholder eventuell karantene, er blant de tingene som nå skal brukes mot landets borgere.

Kan misbrukes

Tidligere har land som Iran, Kina og Sør- Korea vært blant dem som bruker folks digitale spori hverdagen i kampen mot coronaviruset. De har fått kritikk for å misbruke muligheten.