Ambulanse kapret i Oslo

Publisert 22. okt. 2019
Atle Silgjerd
Foto: Atle Silgjerd

Dette vet vi om de pågrepne

  • Mannen er 32 år gammel, og er siktet for drapsforsøk, befatning med våpen og oppbevaring av narkotika. Han er norsk, fra Østlandet og en kjenning av politiet.
  • Han har tidligere på straffedømt en lang rekke ganger for trusler, vold, ran, frihetsberøvelse, brudd på veitrafikkloven og narkotikalovgivningen. I 2017 ble han dømt til et år og seks måneders fengsel for blant annet å ha truet en politimann med våpen.

– Han har ikke formelt blitt forbeholdt siktelsen, men er tydelig på at han ikke har hatt hensikt om å skade andre. Hans eneste formål var å ikke bli pågrepet, og han tok ambulansen for å oppnå det, sier mannens forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen.

  • Kvinnen er 25 år gammel, fra Østlandet og også en kjenning av politiet. Politiet har siktet henne for medvirkning til befatning med skytevåpen og medvirkning til oppbevaring av narkotika. Hun nekter straffskyld. Innlandet politidistrikt bisto i å ransake kvinnens bolig tirsdag kveld.

– Hun har ingen relasjon til den siktede mannen, og det var tilfeldig at hun var passasjer, sier hennes advokat John Arild Aasen til VG.

– Hun fikk panikk og skjønte ikke hvor hun skulle gjøre av seg, sier Aasen.

Væpnet mann kapret ambulanse

32-åringen som kapret en ambulanse i Oslo og kjørte på en barnevogn er siktet for drapsforsøk. Sveip opp for å lese hva vi vet om saken.

Startet med ulykke

Det hele startet da en bil havnet på taket like ved en rundkjøring på Rosenhoff i Oslo rundt 12.30 tirsdag. En kvinne (25) og en mann (32) satt i bilen.

Kvinnen hevder, via forsvarer, at det var tilfeldig at hun var passasjer i bilen. Hun stakk av til fots. Mannen tok med seg en blå bag fra bilen. Så skal han ifølge politiet og vitner ha siktet på flere folk med våpen.

Så kom ambulansen

En ambulanse kom på grunn av bilulykken. Kilder sier til VG at mannen truet til seg ambulansen fra dem som kom for å hjelpe ham. Ambulansepersonellet lå ifølge VGs kilder i dekning da politiet kom.

Vill biljakt

Mannen tok ambulansen og kjørte fra stedet i høy fart. Politiet fulgte etter med flere biler. Politiet skjøt mot ambulansen flere ganger under ferden – for å stoppe den. Ifølge politiet prøvde mannen å bruke ambulansen til å «torpedere» politibilene.

Kjørte på flere her

Ved Sandaker senter ble en barnevogn påkjørt og to eldre personer nesten truffet. I barnevognen var det to tvillinger på syv måneder, som er lettere skadd.

Traff tvillinger i vogn

Konstituert visepolitimester Johan Fredriksen sier at gjerningspersonen - ifølge vitneobservasjoner - «bevisst har kjørt bilen opp på fortauet for å ramme tilfeldige ofre». 32-åringens forsvarer sier dog at mannen ikke hadde til hensikt å skade andre.

– Den må stoppes

Ambulansearbeiderne Pål Lystad og Bjørn Bjelland la seg på hjul bak ambulansen for å stoppe den.

– Vi ser på hverandre og blir enige om at den må stoppes, så den ikke kommer ut i Sandakerveien, sier Lystad.

Her blir mannen tatt

Politiet stoppet ambulansen på Torshov ved hjelp av flere biler og skudd klokken 12.47, i Krebs Gate 10. De beslagla en hagle og maskinpistol - en av dem viste seg å være falske. I bilen fant de ogsånarkotika.

Kvinnen tatt på klesbutikk

Den 25 år gamle kvinnen ble pågrepet like før klokken 16 inne på butikken Bogerud på Sandaker senter. Det var en Nokas-vekter som så henne og tipset politiet.