Publisert 29. okt. 2019
Derfor vil statsministeren i Libanon gå av

Tirsdag sa statsminister Saad Hariri at han og hans regjering vil gå av. Det skjer etter uker med protester mot regjeringen i Libanon.

En sak levert fra VGs nyhetsapp Peil.

Hariri meldte tirsdag ettermiddag at han har søkt om å gå av som statsminister i Libanon, sammen med regjeringen han har ledet. Avgangen er enseierfor landets demonstranter.

For snart to uker siden utløste planer om høyere priser på WhatsApp og Facebook sinne blant folk som allerede var lei av regjeringen. Siden har protestene fortsatt, bankene har vært stengt, og landet har vært på randen av økonomisk krise.

Økonomiske kutt har gjort livet vanskeligere for libanesere. Folk har ytret ønske om at regjeringen som kun har sittet ett år skulle gå av, og har protestert ved å fylle gatene og blokkere veier. Demonstrasjonene er de største siden 2015.

Sist mandag la statsminister Hariri frem en 17 punkts plan for å takle den økonomiske krisen. Dette roet ikke demonstrantene, som anser regjeringen som korrupt.

Søndag satte de fra seg biler på veiene for å holde oppe presset mot politiske ledere.

I tillegg til bankene har også skoler holdt stengt i en uke på grunn av protestene. Sentralbanksjef Salame sier at jo lengre tid det tar å finne en løsning, desto mer koster det. Landet sliter også med høy gjeld.

FAKTA:

– Krigen i Syria har skapt store problemer for Libanon.
– Hver sjette innbygger er syrisk krigsflyktning.
– Landet var fra før hjem for mange palestinske flyktninger.
– I 2018 fikk landet løfter om rundt 100 milliarder kroner i støtte de neste årene for å møte vanskene etter flyktningkrisen.
– Men giverne stiller krav om store sparetiltak og omfattende reformer.

Dette var en sak levert fra VGs nyhetsapp Peil

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Rett på sak og null «clickbait»
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.