Publisert 09. april 2020
Dagens viktigste corona-nyheter

Vanskelig å få med seg alt som skjer? Vi har samlet sammen seks av dagens hendelser her.

Det siste døgnet har det vært 799 nye dødsfall i New York, opplyser guvernør Andrew Cuomo. Det er det høyeste antallet dødsfall delstaten har hatt på et døgn. Dødstallene har nå passer 7000 personer.

– Det er sjokkerende, smertefullt og det tar pusten fra oss, sier guvernøren.

I USA er til sammen 16.000 koronasmittede døde, ifølge Johns Hopkins-universitetet.

Det er nå over 90.000 døde som følge av coronavirus i verden. Det viser VGs tall. Over 1,5 millioner er registrert smittet.

Sjekk oversikten her.

Finland er desidert best i klassen av de nordiske landene: Dødeligheten ligger langt under de andre. Til nå har de 42 dødsfall som følge av corona-viruset. I Norge - med nesten like mange innbyggere - er tallet 108.

Regnet per 100.000 innbyggere er dødstallene for de nordiske landene, ifølge VGs statistikk:

  • Sverige: 7,9.
  • Danmark: 4,1.
  • Norge: 2,0.
  • Island: 1,8.
  • Finland: 0.8.

Les saken om Finland her.

Statsministren i Spania kom med positive signaler torsdag etter at nye tall om koronadødsfall ble lagt frem.

– Brannen har begynt å komme under kontroll, sa Pedro Sanchez i en tale.

Spania kommer likevel til å fortsette med portforbud i to uker frem til 26. april. Statsministeren sa også at han er sikker på at han kommer til å be om nye to uker senere.

I Italia er det rapportert om 610 døde med koronasmitte det siste døgnet.

Det er en liten oppgang fra i går, men statsminister Guiseppe Conte sier at landet mot slutten av april kan begynne å lette på noen av restriksjonene i landet.

– Vi trenger å velge hvilke sektorer som kan starte aktivitet igjen, sa Conte.

Tre av fire pasienter som får intensivbehandling for coronaviruset er menn. De fleste av dem har risikofaktorer knyttet til livsstilssykdommer, viser en ny norsk studie.

De mest vanlige risikofaktorene blant covid-19-pasienter på intensivbehandling i Norge er hjertesykdom (inkludert høyt blodtrykk), diabetes og fedme.

Det var satt opp ekstrabusser til Oslomarka skjærtorsdag, men det var likevel stor trengsel og pågang fra osloboere som ville ut i skogen. Det var vanskelig å overholde reglene om to meter avstand.

– Jeg gjorde et tappert forsøk, men da fikk jeg bare beskjed om å ti stille, sa trafikkelder Jan Åge Andresen i Norgesbuss.

Røde Kors har hatt frivillige ved ni utfartsårer til Oslomarka i dag, og mener det er tydelig at de kjenner godt til påbudene som gjelder.

– Det er mye folk i marka nå ved inngangen til påskens helligdager, men vi ser at folk er flinke til å vise koronavett, sier de i en pressemelding.

Den britiske statsministeren Boris Johnson får ikke lenger intensivbehandling for coronaviruset, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Tilstanden hans vil bli nøye overvåket gjennom den videre behandlingen.

– Han er ved svært godt mot, sier en talsperson for Downing Street ifølge Sky News.