Publisert 25. juli 2019
Hva skjer hvis det blir «hard brexit»?

– 31. oktober skal vi ut, «no ifs, no buts». Det sa Boris Johnson om utmeldingen av EU i sin første tale som ny statsminister i Storbritannia. Dette er noe av det som kan skje dersom Storbritannia forlater EU uten noen avtale.

En sak levert fra nyhetsappen Peil.

Brexit så langt, kort oppsummert:
■ I 2016 stemte 51,9 prosent av britene for å melde Storbritannia ut av EU.
■ Tidligere statsminister Theresa May har forsøkt å forhandle frem en avtale om hvordan utmeldingen skal skje tre ganger.
■ Ingen av avtalene hennes ble godkjent av det britiske parlamentet.
■ Nå skal Johnson forhandle frem en ny avtale, men dersom han ikke klarer det, kan konsekvensene av en «hard» brexit (at de går ut uten avtale) bli store.

HANDEL:

Det kan bli vanskeligere og dyrere å importere varer til Storbritannia. Det kan føre til høyere priser og tomme hyller. Det kan også bli mangel på medisiner fordi tre fjerdedeler av medisinene i landet kommer fra eller via EU.

HANDEL:

Produsenter kan også velge å flytte ut av Storbritannia. Dette fordi det kan bli vanskeligere og dyrere for dem å flytte varer og deler som de trenger til produksjon over landegrensen.

FOLK:

Mulig strengere grensekontroll kan føre til store forsinkelser. Det kan også bli uklart hvilke rettigheter briter i andre EU-land har, og hvilke rettigheter EU-borgere i Storbritannia har. Norske studenter anbefales å utveksle til andre land enn Storbritannia på grunn av usikkerhet rundt brexit.

IRLAND:

Et viktig spørsmål i forhandlingene har vært hva som skjer med grensen mellom Irland (EU-medlem) og Nord-Irland (del av Storbritannia). Grensen er ganske åpen i dag, men ved en «hard» brexit vil dette bli grensen mellom Storbritannia og EU.

Det kan føre til en hard grense som gjør det vanskeligere å bevege varer og folk frem og tilbake. Det kan få store konsekvenser for både forbrukere og produsenter i Irland.

EU vil ikke gjøre store endringer fra avtalen de kom frem til med May. Det er heller ikke støtte i det britiske parlamentet for å forlate EU uten avtale. Derfor har Johnson satt seg i en vanskelig situasjon.

Den norske regjeringen har også begynt å forberede seg på en «hard» brexit. En rekke spørsmål om hvilke konsekvenser det kan ha for nordmenn både i Norge og Storbritannia finner du her.

Dette var en sak levert fra nyhetsappen Peil

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Rett på sak og null «clickbait»
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til Iphone eller Android, eller les mer på peil.no.