Alle danser #renegade - nå får Jalaiah (14) endelig æren

Publisert 19. feb. 2020

Hvem «eier» en dans som går viralt? Uten kreditering forsvinner muligheten til å tjene på verket. Flere følgere og visninger kan føre til medieomtale, kommersielle avtaler og berømmelse. Det kan også gi kontakter i fagmiljøer, som for eksempel dans.

SATURDAY NIGHT LIVE
Foto: SATURDAY NIGHT LIVE

Russel Horning, for eksempel. Han står bak en av de største virale dansene de siste årene. Han er best kjent som «Backpack Kid», og ble verdenskjent med sin «floss»-dans. Horning hevdet overfor Inside Edition tidligere i år at han fortsatt tjener et sekssifret beløp hvert år på annonsering.

Ble sint

Da Jalaiah ikke ble kreditert, forsvant også muligheten til å profitere på verket hennes.

– Jeg ble sint. Det var ikke rettferdig, sier hun til New York Times.

Hun begynte en tilsynelatende håpløs kamp om å bli kreditert for dansen. Hun sendte meldinger og la igjen kommentarer i kommentarfeltene for å få influensere til å tagge henne, men ble ikke hørt. I flere tilfeller

– Jeg kunne fått penger for den, promo for den. Jeg kunne blitt berømt, fått oppmerksomhet. Men ikke noe av det har skjedd, ingen vet at jeg lagde dansen, sier Jalaiha i intervjuet som ble publisert 13. februar.

Etter at flere amerikanske medier omtalte historien til Jalaiah, har hun fått massiv oppmerksomhet. Atlanta-rapperen K Camp står bak låten «Lottery» som dansen danses til. På lørdag la han ut en denne Twitter-meldingen:

– Takk Jalaiah og Skyler for å hjelpe til med at «Lottery» er den STØRSTE sangen i verden, skrev han.

TikTok-superstjernene og Charli D´Amelio la ut sin versjon av dansen i fjor høst - uten kreditering. I helgen la hun ut en ny versjon sammen med Jalaiah og krediterte henne som skaperen av dansen.

Under den prestisjefylte NBA All Star-kampen natt til lørdag fikk Jalaiah danse foran et fullsatt United Center i Chicago.

Nå vet i hvert fall verden hvem som står bak internetts siste virale dans.

Ny dans går viralt - nå får endelig Jalaiah (14) æren

Her danser superstjernen Lizzo den såkalte «renegade»-dansen. Den har tatt sosiale medier med storm de siste månedene. Bare på TikTok har hashtagen #renegade over 700 millioner visninger.

Den første som gjorde dansen var, ifølge Vox, 14 år gamle Jalaiah Harmon fra Atlanta. Hun lagde koreografien og la ut en video av seg selv og venninnen som danset den på Funimate og Instagram.

Dansen spredte seg så til TikTok, og der tok den helt av. Artister, Kourtney Kardashian, influencere, aviser ... overalt på internett kunne en se en versjon av «renegade». Men ingen krediterte Jalaiah.