Publisert 12. feb. 2020
Krekar-saken kort forklart

Justisdepartementet har bestemt at mulla Krekar (63) utleveres til Italia, hvor han er dømt i en terrorsak. Det har tatt lang tid å komme til det punktet.

Krekar kom til Norge som flyktning i 1991. I mange år etter dette ledet han en opprørsgruppe i Irak.

I 2003 ble han varig utvist fra Norge, men utvisningen kunne ikke gjennomføres fordi norske myndigheter ikke vet om han vil bli torturert og henrettet i Irak.

Sommeren 2019 ble Krekar dømt til tolv års fengsel av en italiensk domstol for såkalt terrorforbund, planer om å utføre terror i Vesten.

Italienske myndigheter mener Krekar leder terrornettverket Rawti Shax. De startet en etterforskning mot dette nettverket i 2015, og flere har blitt dømt.

Samme dag som Krekar ble dømt i Italia, ble Krekar pågrepet av PST og varetektsfengslet i Norge. Men han ville ikke reise til Italia for å sone dommen.

Høsten 2019 bestemte Oslo tingrett at han kunne sendes til Italia, men Krekar anket - helt til Høyesterett. De forkastet anken.

Nå har altså norske myndigheter bestemt at han sendes til Italia. Men Krekar har anledning til å klage på denne avgjørelsen.

Hans forsvarer Brynjar Meling har også sagt at han vil ta saken helt til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Dette var en sak levert fra VGs nyhetsapp Peil.

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Toppsakene du trenger å vite om
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.