Flere unge ber om hjelp - nå utvider Røde Kors åpningstidene

Publisert 28. mars 2020

Leder i Kors på halsen, Nelli Kongshaug, mener det er viktig å være tilgjengelig i større grad enn før.

– Denne situasjonen er spesiell for mange. De fleste av oss er ikke vant til å være hjemme hele tiden, uten å ha noe å gå til. Enten det er aktivitet, jobb eller skole. Dette vet vi er krevende, og derfor utvider vi åpningstidene våre på chat-tjenesten til lørdag og søndag. Vi vet at det kan være vanskelig med helg.

Da coronakrisen brøt ut, og regjeringens tiltak trådte i kraft 12. mars, var det mye usikkerhet blant norske ungdommer, og mange tok kontakt.

Har du sett denne? Refses av Mads Hansen etter corona-fest - slik svarer han

Røde Kors
Foto: Røde Kors

– Vi opplevde en stor pågang i starten. Det var mange spørsmål og usikkerhet. Hva skjer nå? Kan jeg være med venner? Hva vil hjemmeskole ha å si? Det har jevnet seg ut litt nå, men vi vil vise at vi er her for dem i helgene også, forteller Kongshaug.

Den største gruppen som tar kontakt er i ungdomsskolealder, men Kors på halsen får henvendelser fra barn helt ned i 9-årsalderen. De er anonyme, og Kongshaug forklarer at ofte trenger de bare noen å snakke med.

– Det er ofte det de ønsker. Noen ganger er det bra å snakke om lette ting før man eventuelt snakker om det som er vanskelig, så vi snakker mye om for eksempel oppskrifter og bøker. De ønsker ikke nødvendigvis at vi skal gjøre noe mer. Alt som eventuelt tas videre er i samarbeid med dem.

Se også: «25 under 25»: Regjeringa sviktar studentane

Nygaard, Wilma Nora D. / NTB scanpix
Foto: Nygaard, Wilma Nora D. / NTB scanpix

Til tross for at de fleste som tar kontakt «bare» ønsker noen å snakke med, frykter Kongshaug for de unge som har en virkelig tung tid hjemme.

– Min største bekymring er de som blir utsatt for vold eller overgrep, og som ikke blir fanget opp av et apparat. De som ikke sier noe.

– Er «hobbypsykolog» for følgerne sine

Det er ikke alle som går til eksperter, leger, hjelpetelefoner og chat-tjenester når de trenger hjelp. Noen søker råd hos sine forbilder.

Én av de som har kjent på pågangen fra følgerne sine, er Sofie Frøysaa.

Støtt og stadig får hun henvendelser på Instagram fra følgere som føler på håpløsheten. Hun kaller seg selv «hobbypsykolog».

– Med understrek under «hobby»! Jeg er ingen psykolog, understreker hun.

Max Emanuelson
Foto: Max Emanuelson

Men hun prøver å hjelpe de hun kan.

– Det som går igjen er jo at dette er en tøff alder å være i i utgangspunktet. Man er sårbar, og kan kjenne på at livet suger. Når det i tillegg kommer en internasjonal krise, kan det være vanskelig å ta innover seg.

Hun forteller at mange i tillegg fortrenger sine egne bekymringer.

– Noen sier «jeg vet at det er teit og egoistisk» at de føler seg slik, men det føles like ille selvom situasjonen er kaotisk.

Se også: Lene taper penger på å jobbe

Kate Torline/Unsplash
Foto: Kate Torline/Unsplash

Det er spesielt én ting hun forteller de som tar kontakt: Du er ikke alene om å ha det slik nå.

Og det kan kanskje være viktig å tenke på av og til. Vi sitter alle inne.

– For mange er nok det å bare sitte hjemme forbundet med depresjon, men nå er det å være hjemme det beste du kan gjøre. Du trenger heller ikke ha FOMO (fear of missing out), for alle andre sitter også inne.

– Du trenger ikke føle noe press på å dele bilder, gripe dagen eller leve i nuet.

Hun opplever at dette er en refleksjon som faktisk hjelper å tenke over.

– «Ja, det er faktisk sant», har jeg hørt folk si. Det å sitte hjemme nå er faktisk noe annet enn å sitte hjemme ellers.

Mange unge ber om hjelp

På grunn av stor pågang på hjelpetelefonen, velger Røde Kors nå å utvide sitt tilbud for barn og unge som sliter. Mange forteller at de ikke har det så greit hjemme hos foreldrene sine. Også forfatter Sofie Frøysaa blir stadig kontaktet av folk som søker hjelp.

Kors På Halsen er Røde Kors sitt tilbud for unge som sliter. Fra skolene stengte 13. mars har tjenesten fått 1300 henvendelser fra folk som søker hjelp. Vanligvis er de bare tilgjengelige i ukedagene, men fra denne helgen utvider de tilbudet for å signalisere at de kan være en støtte.

Mange som tar kontakt er i begynnelsen av tenårene, og flere forteller om at ting er vanskelig hjemme. Hele familien er samlet under samme tak til enhver tid, og det kan bli ugreit. Noen ganger er det alkohol involvert.