Publisert 26. nov. 2019
Er Black Friday en god deal?

Du kan gjøre et godt kjøp og butikken kan tjene inn én måneds omsetning på én dag. Er handledagen en drømmesituasjon? Her er noen argumenter for og imot.

En sak levert fra nyhetsappen Peil.

HVA:

Fenomenet stammer fra USA. Fredagen etter Thanksgiving markerer første dag av julehandelen. Mange butikker har da tilbud på ulike varer.

FOR:

Det første argumentet for handledagen er, kanskje ikke overraskende, at du kan kjøpe varer for en rimeligere penge. Hvis man har dårlig råd kan det være lurt å legge julegavehandelen til denne dagen.

FOR:

Man har kanskje sett seg ut en vare man virkelig trenger, og velger så å vente med å kjøpe den til Black Friday for å gjøre et bedre kjøp.

FOR:

For en bedrift kan det å kaste seg på Black Friday-karusellen gi rekordomsetning, og det kan også være en mulighet for å tømme lageret. For handelsstanden er det også positivt at folk handler.

IMOT:

Men man kan ende opp med å handle ting man kanskje ikke ellers ville ha kjøpt og dermed brukeunødvendig mye penger. Mange drar kredittkortet på Black Friday, og tenker kanskje ikke over at de må betale tilbake pengene med renter senere.

IMOT:

Andre argumenterer mot dagen fordi de mener den hyller grådighet og overkonsumering.

IMOT:

Eivind Trædal, bystyremedlem i Oslo (MDG) mener materiell rikdom er blitt et mer utbredt problem enn fattigdom i Norge, på grunn av all ressursforbruket, forurensingen og forsøplingen den skaper.

IMOT:

Forbrukertilsynet advarer mot Black Friday-lureri. Feil førpris kan oppgis slik at kundene tror de gjør et veldig godt kjøp uten at det er tilfelle.

TIPS:

Så, hvis du begir deg ut på Black Friday kan det være lurt å sammenligne priser på produkter du er interessert i, for eksempel på Prisguiden eller Prisjakt.

Dette var en sak levert fra nyhetsappen Peil

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Rett på sak og null «clickbait»
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.