Rasisme sprer seg med coronaviruset

Publisert 12. mars 2020

Stigmatiseringen begynte før viruset nådde Norge, ifølge Jessie Kong (18).

Under en skoletur i Tyskland sammen med klassen, så hun at medelever ropte «corona» etter en gruppe asiatere med munnbind på flyplassen.

– De mente at asiaterne mest sannsynligvis ikke forsto hva de ropte, men viruset heter jo «corona» over hele verden, og dessuten kunne de ha vært norske, sier Kong.

Da hun oppsøkte et apotek i Berlin, ble hun møtt med ansatte som sa «Nei, vi har ikke munnbind» så fort de så henne, og før hun rakk å si noe.

Privat
Foto: Privat

LIVE: Så mange er smittet akkurat nå

Hjemme i Norge kom hun i prat med en italiensk kunde på jobb som fortalte om lignende opplevelser.

– Hun var ganske lei seg på grunn av corona. Hun fortalte at folk kom med frekke kommentarer til henne på jobb. Vi hadde veldig medfølelse for hverandre, sier Kong.

Stigmatisert på togtur i Sverige

Norsk-kinesiske Johanna Cheung She (21) hadde også en ubehagelig opplevelse da hun var på togtur til Sverige.

Hun overhørte at en gruppe svenske ungdommer foran henne snakke om viruset.

– Jeg la merke til at de så på meg og sa «ikke kom med coronaviruset i vårt land», forteller Cheung (bildet under), som legger til at hun fikk blikkontakt med flere av ungdommene.

Privat
Foto: Privat

De skal ha vært rundt hennes egen alder. I nærheten av dem satt det kun to hvite menn, så hun forsto at beskjeden var rettet mot henne.

Johanna Cheung beskriver seg selv som en konfliktsky person, så hun lot være å reagere.

– Jeg følte meg dårlig innerst inne. Dessuten var jeg redd. Jeg tenkte: «Kommer det til å skje noe med meg?» De var fire stykker og jeg var helt alene, forteller hun.

Tok grep om feilinformasjon

I sosiale medier som TikTok merker Jessie Kong at feilinformasjon om viruset og kinesere spres som ild i tørt gress.

– Jeg blir sint når jeg tenker på hvor mye feilinformasjon det er i sosiale medier. Det har nærmest blitt en trend. Mange av vennene mine ser og deler det, sier hun.

Privat
Foto: Privat

Kong mener at det ikke er greit å vitse om en så alvorlig situasjon.

Til slutt ble hun så lei at hun skrev et innlegg i Aftenposten Si;D om hvordan coronaviruset har fyrt opp rasismen mot kinesere.

Fikk høre at «det går fint om kinesere dør»

Adrian Tsui Gao (18) har også delt tankene sine om fremmedgjøring i Norge i et leserinnlegg til VGs «25 under 25».

– Det finnes folk på min alder som lager vitser om corona, som ofte blir rettet mot kinesere og Kina. Det blir spredt fordommer om at kinesere er usiviliserte, og spekulasjoner om kinesiske matvaner og kultur, sier han.

Privat
Foto: Privat

Fordommer bidrar til fremmedgjøring av kinesiske innvandrere i Vesten, ifølge ham. Gao sier at vitsene om coronavirus ofte er lite gjennomtenkte, og at folk ikke tar pandemien på alvor.

Norsk-kineseren opplever også at han selv blir blandet inn i coronavitser, fordi han er den eneste med kinesisk bakgrunn i klassen. Det ender ofte med at han må forklare og løse opp i usannheter.

– Jeg har hørt noen si «det er så mange kinesere, så det er greit hvis det dør noen». Dette gir meg et inntrykk av at min etnisitet er uviktig i andres øyne, forteller Gao.

Mange globale tilfeller av rasisme

I andre europeiske land har stigmatiseringen ført til langt alvorligere hendelser enn i Norge.

Jonathan Mok
Foto: Jonathan Mok

En ung mann fra Singapore skal ha blitt banket opp av en gruppe mennesker midt i sentrum av London i England. Ofret, som heter Jonathan Mok, delte bilder av skadene på Facebook kort tid senere.

Ifølge ham skal angriperne ha sagt: «Jeg vil ikke ha coronaviruset ditt i mitt land.»

Også andre europeiske medier melder flere verbale og fysiske angrep mot mennesker med asiatisk utseende. I Frankrike bruker ungdommer emneknaggen «#JeNeSuisPasUnVirus» («Jeg er ikke et virus») som et middel mot hetsen.

Skjermdump
Foto: Skjermdump

Mange kritiserer mediene for stigmatisering

Rasismen foregår ikke bare på gateplan. Den amerikanske rapperen «Kash Doll» fikk mange klager da hun publiserte en meme hvor alle Disney-prinsessene hadde munnbind, unntatt den kinesiske karakteren Mulan.

Folk mente at det var rasistisk, fordi hvem som helst kan få corona – ikke bare kinesere.

Store nyhetsmedier som amerikanske New York Post og franske avisen Courrier picard fikk også kritikk for å ha brukt kontroversielle vinklinger i artikler om coronaviruset.

Skjermdump
Foto: Skjermdump

I en artikkel om det første tilfellet av viruset i Manhattan, brukte New York Post et bilde av en asiatisk mann med munnbind i saken, når den smittede i realiteten var en ung kvinne som hadde vært på reise i Iran.

Den franske avisen kalte corona-utbruddet for et «gult varsel». De måtte senere beklage for avisforsiden.

Jessie (18): – Folk roper «corona» etter meg

Flere nordmenn opplever stigmatisering på grunn av coronaviruset, både i Norge og i utlandet.

Sveip opp for å lese om andre som har opplevd lignende hendelser.