Kinoene åpner - men du kan ikke sitte med hele gjengen

Publisert 08. mai 2020
Jonathan Falk
Foto: Jonathan Falk

Statens anbefalinger om avstand gjelder fortsatt, og Nordisk Film tar flere grep i kinoene sine for å sørge for at deres besøkende holder én meter avstand til de rundt seg.

– Vi åpner alle saler, men det vil ikke være flere enn 50 personer per sal, sier Jannicke Haugen, administrerende direktør i Nordisk Film.

Hun forklarer at annenhver stolrad vil bli avstengt, og det skal være to ledige seter mellom hver gruppe. Man får ikke sitte sammen flere enn to og to, så du får ikke sitte med hele vennegjengen din helt enda.

Jonathan Falk
Foto: Jonathan Falk

– Du kan si vi benytter oss av 15–25 prosent av kapasiteten, litt varierende fra sal til sal. Det vil ikke være snakk om veldig mange mennesker i første omgang, sier hun.

Hele kinolokalet bærer preg av at ting er annerledes. Rundt hvert hjørne står det stasjoner med desinfiseringsmiddel, og på gulvene er det klistret påminnelser om én meters avstand. Lengre pauser mellom visningene skal også sørge for at antall personer totalt i kinolokalet ikke går over 50.

Ble kontaktet av New York Times

Ringen er en av de første kinoene som åpner her til lands. Dersom alt går knirkefritt planlegger Nordisk Film å åpne ytterligere 11 kinoer fredag neste uke.

Haugen tror det vil bety mye for folk å få tilbake kinotilbudet.

– Det er når ting er borte at man virkelig kjenner at man savner noe, og det har vel sjeldent vært sett så mye film som nå, hvor alle har sittet hjemme.

Jonathan Falk
Foto: Jonathan Falk

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja kunngjorde i april at alle kulturarrangement ville være forbudt til og med 15. juni. Det har de nå snudd på, og den tidlige åpningen har faktisk vekket oppmerksomhet internasjonalt.

– Vi fikk faktisk en telefon fra New York Times. Det synes vi er stas. Vi er blant de første kinoene i verden som gjenåpner, og det er man jo spent på. Så de ville høre om rutiner og smittevernsregler.

Færre unge går på kino

Tall fra land som USA, Canada og Storbritannia viser at færre unge i alderen 15–25 drar for å se film på kino nå enn tidligere. Samtidig hanker strømmetjenester som Netflix stadig inn millioner av abonnenter. Haugen sier de er obs på tallene.

– Vi ser de tallene i Norge også. De går færre ganger på kino. Men er det en god nok film, er det ikke noen nedgang. Men de går ikke like ofte som før. Vi ser derimot en vekst blant dem som er 40 år og oppover.

– Men er det ikke bekymringsverdig hvis de unge slutter å gå på kino?

– Alle tall som går nedover er bekymringsverdige. Da handler det om å være kreativ og finne andre løsninger, og det jobber vi med. Men kino som institusjon har stått i mange år, og jeg tror den vil stå i mange år til.

Første kino åpner igjen

I dag begynner norske kinoer å åpne etter å ha vært corona-stengt. Blant de aller første som åpner i Norge – og kanskje verden – er Ringen kino i Oslo.

Klokken 12.10 viser de «Dronningens Corgi» og «Sonic the Hedgehog», og dette blir de første filmene som vises der siden 12. mars.

Men åpningen skjer med strenge forbehold. Salene får ikke være fulle, og det er regler for hvor mange som for lov til å sitte sammen. Sveip opp for å se hvordan du nå må sitte.