Publisert 01. mars 2020
10 spørsmål og svar om coronaviruset

Anne Christine fra Utbruddsgruppa til Folkehelseinstituttet(FHI) svarer på VG-lesernes corona-spørsmål.

Hva er status på smittede?

Totalt 19 personer har fått påvist det nye coronaviruset i Norge, og flere personer sitter i hjemmekarantene over hele landet i påvente av å enten bli tatt prøve av eller å få prøvesvarene.

Når bør du teste deg hvis du ikke har vært i utlandet?

Vi anbefaler per i dag testing for følgende personer: Hvis du både har en akutt luftveisinfeksjon med minst ett av følgende symptomer: hoste, kortpustethet, feber og som i løpet av de siste 14 dagene før symptomdebut, oppfyller minst ett av følgende kriterier:

(1) Har vært i områder med vedvarende spredning.

(2) Har vært i nærkontakt med et bekreftet tilfelle av coronavirus-infeksjon.

(3) Har pleiet/behandlet en pasient, håndtert prøvemateriale fra eller på annen måte hatt tilsvarende nærkontakt med en person som er bekreftet syk med coronavirus-infeksjon.

Om jeg har forkjølelse, burde jeg teste meg?

Kun de som oppfyller kriteriene for testing skal testes. Kriteriene som vi har laget for helsepersonell finner du her. For individuelle helseråd, vennligst kontakt din fastlege eller legevakt på 116117.

Dere henviser i flere tilfeller til å få individuelle råd ved å ringe legevakttelefon. Vi kommer ikke gjennom på linjen. Hva skal vi gjøre?

Hei, vi anbefaler å ta kontakt med fastlegen eller legevakten, og prøve igjen senere hvis dere ikke kommer gjennom. Vi har mye informasjon om viruset på nettsidene til FHI, og håper mange svar kan finnes der.

Det er jo vanlig sesonginfluensa på gang i Norge for tiden også. Hvis det er 1:4 nordmenn som får dette etter hvert, hvordan finner man forskjellen? Da må vel alle testet for corona?

Hei, det er ikke mulig å skille på corona og influensa på bakgrunn av symptomene/hvordan man føler seg. Det må laboratorietester til for å kunne finne forskjellen. Hvordan det blir med eventuell overvåking av corona slik som med influensa, må tiden vise.

Er viruset farlig for gravide eller barnet i magen?

Hei, for oppdatert informasjon om coronavirus hos gravide, vennligst se hjemmesidene til FHI.

Er det en mulighet for å dø av coronaviruset hvis man er sunn og frisk, og ikke tilhører én av risikogruppene? Hvor dødelig er coronaviruset?

Hei, den globale dødeligheten blant de smittede er for øyeblikket ca. 3,4 prosent. De aller fleste mennesker som har dødd av covid-19 har vært både gamle og alvorlig syke fra før.

Er det sjanse for at de smittede i Norge har smittet flere?

Hei, vi kan per dags dato ikke utelukke dette. De smittede følges opp av helsevesenet, og kontaktsporing er i gang for å hindre smitte.

Jeg lurer på om hvordan det holdes kontroll på dem som er i corona-karantene og er innesperret hjemme hos seg? Hvordan hindres de å ikke komme seg ut blant folk?

Hei, i utgangspunktet har vi tillit til at folk som er bedt om å holdes i karantene, gjør det. For informasjon om lovverk og smittevernloven, se her.

Er det ikke for sent med vaksine, hvis den ikke kommer før om 1,5 år?

Hei, det tar lang tid å utvikle en vaksine, så inntil en vaksine blir tilgjengelig, anbefaler vi å ha god håndhygiene og hostevaner, slik at man likevel klarer å holde seg frisk.

Tenker du det er lurt å leve som vanlig?

Hei! Ja! God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Dette gjelder både nå og ellers.