Etterforsker Snap-kontoer

Publisert 22. april 2020

– Daily-kontoene «lurer» ikke ungdommene til å sende bilder og videoer, men åpenlyst oppfordrer de til å gjøre det. Det blir lagt ut på mystory med henvisning til brukerne som har bidratt med video/bilder, slik at de selv kan få flere følgere, forteller Storsveen. Hun er fagleder for politiets nettpatrulje i Oslo, som kommuniserer med ungdom på sosiale medier.

Hun sier også at de får hjelp av Snapchat til å slette slike kontoer.

Snapchat-kontoer som fremmer ulovlig virksomhet er ikke noe nytt, og VG har tidligere skrevet om både deling av nakenbilder og narkotikasalg på appen.

Storsveen sier likevel at de over tid har sett en økning i antall slike kontoer.

– Vi har sett en utvikling av flere opprettede kontoer over tid som bekymrer oss da oppfordring til spredningen av straffbare hendelser øker, sier hun.

Har du sett denne? Postet Snapchat-videoer hvor hun truet med å corona-smitte andre

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hun er bekymret for om ungdom i stor nok grad reflekterer over hva som faktisk er lovlig, og at dette gjør det lettere for flere å følge etter.

– Mange kjenner ikke lovverket og vet ikke hvor grensene går, og hva de medvirker til. Og hvis det sprer seg en oppfatning om at denne type bilde/video deling er veldig vanlig, kan enkelte kjenne på et press om å gjøre det samme.

Har du tips i saken? Tips VGs journalist

Kan gi fengselsdom

Spesielt delingen av seksualisert innhold kan føre til mange lovbrudd. Å sende seksualiserte bilder/videoer til personer under 16 er ulovlig, og er de over 16 så skal det ha vært gitt samtykke.

Storsveen sier det som utgangspunkt straffbart å ta, ha eller dele nakenbilder/film av noen som er under 18 år.

– Dette kan regnes som seksualisert innhold av barn. Straffen for dette er bot eller inntil 3 år i fengsel, sier hun.

Etterforsker Snap-kontoer

Nå har politiet fått nok av Snapchat-kontoer som oppfordrer til deling av nakenbilder, voldsvideoer og narkotikahandel.
Flere har blitt anmeldt, og er under etterforskning.

Ifølge politiet ser de flere og flere såkalte daily-kontoer med opp til titusenvis av følgere, hvor ting som nakenbilder er valuta. Sender du nakenbilder, vil admin oppfordre andre til å følge deg. Noen kontoer krever også «inngangspenger», hvor du må betale for tilgang til en story.

Politiet har jobbet med å identifisere flere av administratorene. Politioverbetjent Anne Katrin Storsveen sier at det er ungdommer selv som ofte står bak, helt opp til 18–19-årsalderen. Noen brukere er blitt anmeldt, og er nå under etterforskning, sier hun.