Rekordmange søkere til høyere utdanning

Publisert 24. april 2020

Sykepleierutdanningen har en økning i førstevalgsøkere på 5,8 prosent etter nedgang. Det er tall som gleder Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.

– Mange har sett hvor viktig den sektoren har vært for Norge nå, og det er veldig hyggelig at mange vil bidra i den i fremtiden, sier Asheim til VG.

– Det gleder meg stort at flere vil bli sykepleiere. Utdanningen er fantastisk og det er et tøft yrke, forstått som barskt og aktivt og krevende, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund.

Fikk du med deg denne? Så mange sier coronakrisen påvirket studievalget

Dette er de mest populære studiene

Her er studiene flest søkere har som førstevalg.

  • Siviløkonomutdanningen - NHH - 2.112 søkere
  • Rettsvitenskap - UiB - 1.968 søkere
  • Rettsvitenskap - UiO - 1.888 søkere
  • Sykepleie - Oslo Met - 1.365 søkere
  • Medisin - UiO - 1.236 søkere
  • Sykepleie - NTNU - 1.140 søkere
  • Arkitekt - Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo - 1.133 søkere
  • Psykologi - UiT Norges arktiske universitet - 1.129 søkere
  • Sykepleie - Høgskulen på Vestlandet - 1.121 søkere
  • Kriminologi - UiO - 1.120 søkere

Se hele listen på Samordna Opptak.

Øker mest

Den største økningen, ifølge Kunnskapsdepartementet, er på studieområdene historiefag, mediefag, samfunnsfag og økonomisk-administrative fag.

De opplever alle en oppgang på over 20 prosent.

Det er totalt 40,7 prosent mannlige søkere og 59,3 prosent kvinnelige søkere. Det er omtrent som i fjor. Over halvparten av søkerne er 22 år eller yngre.

Frode Hansen
Foto: Frode Hansen

Faller mest

Antallet førstevalgssøkere til de skole- og barnehagerettede lærerutdanningene faller samlet sett med 6,9 prosent. Med alle søkere, er nedgangen på 1,3 prosent fra 2019: Fra 30 560 til 30 176 søkere.

Asheim har ingen god forklaring på hvorfor søknadstallene går ned etter historisk høye søkertall i både 2018 og 2019

– Det synes jeg er kjempevanskelig å forklare, for å være helt ærlig. Vi må grave litt i det. Det er viktig å si at vi har satt rekord på rekord i årene som har vært, og det er flere søkere i år enn det var i 2017. Det er også langt flere søkere per plass enn det er plasser, så det er konkurranse om plassene for å bli lærer i Norge. Men jeg er overrasket over at den går ned når vi ser at for eksempel sykepleier øker så mye som den gjør, sier Asheim til VG.

Rekordmange søkere til høyere utdanning

Over 150.000 har søkt studieplass, rundt 12.000 flere enn i 2019. Aldri før har så mange søkt høyere utdanning. Flere studieretninger øker markant, men spesielt et fagområde har fått flere søkere.

Hver fjerde søker har nemlig helsefag som førstevalg, opplyser Kunnskapsdepartementet. Og nesten hver tiende søker har sykepleierutdanningen som sitt førstevalg.

Vi spurte forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim hvorfor han tror så mange har søkt høyere utdanning i år.