Publisert 02. mai 2020
Dagens viktigste nyheter

Synes du det er vanskelig å få oversikt over nyhetsbildet? Vi har samlet noen av de viktigste nyhetene for deg.

Mer enn 50.000 kreft-screeninger utsatt

De forskjellige kreftscreeningprogrammene melder om enorme etterslep. Kreftforeningen er bekymret for at kreftpasienter blir diagnostisert for sent, og at det kan få store konsekvenser. De forskjellige screening-programmene for kreft i Norge er ment for å oppdage og diagnostisere kreft tidlig. Men nå har alle programmene nærmest stoppet opp som følge av corona-pandemien. Det sendes ikke lenger ut nye invitasjoner til screening. VG har hentet inn tall fra Kreftregisteret som viser at mer enn 50.000 screening-undersøkelser ikke er blitt gjennomført siden 16. mars. de viktigste er screening for livmorhalskreft, tarm og bryst.

Les mer her

49-åring døde etter coronasmitte

Ett av Norges yngste coronaofre var en 49 år gammel mann. Han hadde ingen underliggende sykdommer, forteller familien til VG. De yngste ofrene for coronaviruset i Norge er to menn og én kvinne i alderen 40–49 år. Det viser en oversikt fra Folkehelseinstituttet (FHI). Familien opplyser at han ikke var i risikogruppe, han hadde ingen kjente underliggende sykdommer. Han var en normalt frisk og sprek mann, sier familien.– Det er viktig at folk er klar over at det kan skje. Corona er ikke en ufarlig sykdom. Den kan ramme alle. Derfor må vi holde smitteverntiltakene ved like og ikke slappe av på det, sier Frode Forland, fagdirektør i FHI.

Les mer her

Nye bilder av Kim Jong-un

Ryktene om helsetilstanden til Nord-Koreas leder Kim Jong-un har svirret. Nå frigir statlige medier det de hevder er ferske bilder av en smilende og dresskledd leder.Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap deltok Kim Jong-un torsdag 1. mai på en seremoni for å markere åpningen av gjødselfabrikken Sunchon Phosphatic i Pyongan-provinsen.Dette er hans første offentlige opptreden på 20 dager. Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA har frigitt bilder av en dresskledd Kim Jong-un som klipper snoren som markerer åpningen av fabrikken. På et annet bilde står han smilende sammen med tjenestemenn som var med på turen.Nyhetsbyrået Reuters skriver at de ikke har klart å verifisere hvorvidt bildene er ekte.

Les mer her

Kinoer gjenåpner

Nordisk Film Kino åpner sin kinoavdeling på Ringen fra og med 8. mai. Ytterligere elleve kinoer vil åpne fredag 11.mai.Hvis alt går etter planen vil ytterligere elleve kinoer åpne 15. mai. Det er kinoene i Asker, Askim, Colosseum i Oslo, Halden, Horten, Hønefoss, Tønsberg (Kilden), Kristiansund, Lagunen i Bergen, Verdal og Vika i Oslo. De siste månedene har kinoaktøren jobbet med å få på plass sikkerhetsrutiner og informasjon slik at de ansatte skal føle seg trygge nok til å drifte i henhold til smittevernreglene.

Les mer her

Hva skjer med utveksling?

Mange studenter som har meldt seg på utveksling fra høsten, er i i villrede om hva de skal gjøre. De kan komme til å tape penger og miste muligheter. Hanna Flood, president i utenlandsstudentenes interesseorganisasjon ANSA, sier de blir kontaktet av mange studenter som lurer på om de får reise og være på plass til semesterstart.– Det er det dessverre ikke så mange som vet akkurat nå. Heller ikke vi, sier Flood og gir følgene råd: – Sjekk med utdanningsinstitusjonen du reiser fra og til, og følg med på hva myndighetene i landet du skal til sier. Sjekk også UD sine hjemmesider for reiseråd. Ikke legg drømmen på hyllen ennå, sier hun.

Les mer her

Boris Johnson: Oppkaller sønnen etter leger som reddet ham

Boris Johnson og hans samboer Carrie Symonds vil kalle opp sønnen sin etter legene som behandlet den britiske statsministeren for covid-19. Onsdag ble Storbritannias statsminister Boris Johnson pappa igjen.  Han og samboeren Carrie Symonds har bestemt seg for hva sønnen skal hete: Wilfred Lawrie Nicholas Johnson. – Navnet Nicholas er til ære for dr. Nick Price og dr. Nick Hart, de to legene som reddet Boris' liv sist måned, skriver Symonds på Instagram, ifølge britiske medier. Navnet Wilfred er etter statsministerens bestefar, mens Lawrie er navnet på en av Symonds besteforeldre. Boris Johnson var sykmeldt i nesten én måned med covid-19.

Les mer her