Victoria (16): Kan tape 60.000 kroner på å avlyse utveksling

Publisert 02. mai 2020

EF har avlyst såkalt «Camp» og «Welcome Days» som er forberedelse på skolelivet i USA. De har også avlyst et avreisemøte i Oslo.

– Jeg håper selvfølgelig jeg får lov til å reise. Det har vært drømmen min ganske lenge og noe jeg har planlagt. Jeg har veldig lyst, men det kommer selvfølgelig an på situasjonen i USA, sier Victoria Heggren til VG.

Ifølge Heggren har hun og de andre elvene fått tre alternativer dersom EF må avlyse:

1. Utsette året til 2021/2022, da reiser man på utveksling etter VG2 og fortsetter i VG3 etter året i USA er gjennomført.

2. Endre året til et semester med start i Januar 2021. Da er vi hjemme igjen til VG3. Dette koster rundt 110.000 kr, som er mye penger ekstra når du allerede har betalt ganske mye inn for et helt år.

3. Om ingen av de andre alternativene er ønsket, får man 75 % av programavgiften refundert av EF. Da taper vi ca. 30.000kr.

16-åringen, som går på St. Paulus Gymnas i Bergen, har sammen med foreldrene kommet frem til at de per nå vil fortsette å betale inn beløpene til utvekslingsåret og gjøre det de kan for at hun skal få reise.

– Hadde jeg trukket meg fra programmet nå, tror jeg vi ville tapt ca. 60.000 kroner. 30.000 er kjipt å tape, men det er et helt annet beløp enn 60.000 kroner. Dersom vi likevel får reise, er det selvfølgelig det jeg vil, sier hun.

Skulle til Australia

Jenny Førland (22) skulle til Australia for å studere denne høsten. Hun går journalistikk på Høgskulen i Volda og hadde sett frem til et miljøskifte. Så kom coronapandemien.

Australia har nå innført innreiseforbud og Griffith University har utsatt semesterstart med i hvert fall én uke. De tilbyr nettundervisning, men det er vanskelig med tanke på tidsforskjellen.

Høgskulen i Volda har anbefalt henne om å trekke søknaden og søke skoler i Europa isteden.

– Vi blir anbefalt å ha en plan B her i Norge. Og det blir å finne et enkeltemne her på skolen, eller et annet universitet der vi må konkurrere med rekordmange andre søkere, sier Førland.

NTNU Hovedbygget.
NTNU Hovedbygget. 
Foto: Gorm Kallestad

Åpner for utveksling i Europa

– Det er mulig fysisk utveksling noen steder i Europa blir mulig, og så er det vanskeligere med USA og Asia, sier Oddrun Samdal til VG.

Hun er viserektor ved Universitetet i Bergen, men er også leder for UHR-Utdanning som koordinerer arbeidet i sektoren rundt høstens utveksling.

NTNU i Trondheim har allerede droppet utveksling utenfor Europa i år. Samdal sa til utdanningsavisen Khrono tidligere denne uken at hun tror flere vil følge etter.

– Det er vanskelig å spå om fremtiden, men jeg tror vel kanskje det, gitt nasjonale signaler. Det er rimelig å anslå begrensninger på reisevirksomheten for resten av verden, om det skal kunne være mulig er Europa mest sannsynlig. Det er også mer tilgjengelig om vi får nye smittetopper og må få studentene hjem, sa hun.

UHR-Utdanning venter nå på et styringssignal fra Kunnskapsdepartementet.

Kathrine Raknerud i EF.
Kathrine Raknerud i EF. 
Foto: PRIVAT

Fortløpende vurderinger

Kathrine Raknerud i EF sier de er i tett dialog med både nasjonale og internasjonale myndigheter for å evaluere hvor vidt det lar seg gjennomføre.

– Vi tar fortløpende vurderinger, sier hun til VG.

– Per i dag jobber vi som at det skal gjennomføres som planlagt, men dog med noen begrensninger. Disse har vi tatt høyde for og informert alle studenter og foresatte, sier Raknerud og viser til en FAQ på EF' hjemmesider for mer informasjon.

ANSA
Foto: ANSA

Kontaktes av mange

Hanna Flood, president i utenlandsstudentenes interesseorganisasjon ANSA, sier de blir kontaktet av mange studenter som lurer på om de får reise og være på plass til semesterstart.

– Det er det dessverre ikke så mange som vet akkurat nå. Heller ikke vi, sier Flood og gir følgene råd:

– Sjekk med utdanningsinstitusjonen du reiser fra og til, og følg med på hva myndighetene i landet du skal til sier. Sjekk også UD sine hjemmesider for reiseråd. Ikke legg drømmen på hyllen ennå, sier hun.

I høst skal i utgangspunktet Victoria Heggren (16) på utveksling til USA. Coronasituasjonen gjør at hun er usikker på om hun får lov til å dra, og på om hun burde dra.

Hun skal reise med organisasjonen EF. Om hun selv velger å trekke seg fra programmet vil det koste henne 60.000 kroner.