Publisert 10. mars 2020
Artistmanager: «Dette er afterski- og fylla-sjargong»

Russetiden nærmer seg, og de grove tekstene i russelåtene er kritisert blant annet i denne kronikken. VG har snakket med Dennis Kiil som er artistmanager for russeartistene El Papi og Roc Boyz.

I Roc Boyz’s singel Bråkmaker synges det «Jeg har et gram med kokain som jeg skal snorte hele dagen» og «tror jeg trenger noe fitte, la meg se den rumpa vrikke». På spørsmål om hvorfor låtene ofte har grove tekster, svarer Kiil at det er provoserende tekster som er mest populært. – Vi lager sanger det er etterspørsel etter, samt sanger vi vet vil bli populære.

Ifølge Kiil blir tekstene valgt sammen med russen. – Det starter med at russegruppen har en idé om hvordan sangen skal være. – Artisten og låtskriveren lager flere utkast utifra hva de ber om, skriver han.

I et nylig publisert innlegg fra Oda Wiik (18) kaller hun årets sanger groteske. Hun skriver at jobben mot et likestilt samfunn svekkes av låtene.

Til det svarer Kiil at det er et legitimt spørsmål det reiser.

– Dersom vi får konkrete forespørsler fra en russegruppe om å ha en seriøs tekst vil vi tilpasse og gi dem hva de ønsker. Min oppfatning er at i all hovedsak så er etterspørselen etter disse sangtekstene svært lite seriøse, snare tvert imot, dette er afterski- og fylla-sjargong.

Tidligere musikkanmelder i VG, Sandeep Singh, mener at russemusikk før i tiden handlet om å skryte og disse de andre bussene, gjerne i form av raplåter, mens det i dag er om å gjøre å kapre folk flest med poppete dance-låter. – Det gjør at flere yngre får med seg låtene, sier han.

Han tror de grove låtene går mer utover de yngre enn russen, men trekker frem noen mulige negative konsekvenser . – Man er ganske seksuelt frustrert på videregående, og man aner egentlig ikke hvor grensene går, så grove tekster kan være med på å normalisere ting. 18-åringer kan få et skeivt bilde når det gjelder kvinnesyn og samtykke i sex, utdyper han.

– Forhåpentligvis kommer det til et metningspunkt, og at man til slutt lager en sykt mild låt, sier Singh. Han trekker frem et eksempel med en russebuss som gjorde nettopp det. Smørebussen 2016 fikk Ole Ivars til å lage en låt for seg. – Den skilte seg så mye ut at den låt sykt forfriskende da den kom.

Saken er også publisert i Peil fra VG.
En annerledes nyhetsapp som gir deg:

▫️ Toppsakene du trenger å vite om
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.