Publisert 06. okt. 2019
Dødelige protester – dette skjer i Irak

Denne uken har voldelige demonstrasjoner mot myndighetene preget Iraks største byer. I bunn av protestene ligger frustrasjon over høy arbeidsledighet, manglende infrastruktur og ikke minst en dyptliggende misnøye overfor landets politiske ledelse.

Liv har gått tapt

Siden protestene brøt ut tirsdag, har voldelige sammenstøt mellom demonstranter og irakiske sikkerhetsstyrker fått dødelige utfall.

Det er to år siden IS i praksis ble bekjempet i Irak, men fortsatt preger ødelagt infrastruktur, fattigdom, høy arbeidsledighet og politisk vanstyre landet. Irakerne retter nå raseriet mot den sittende regjeringen.

Skyting og tåregass

Over 100 er drept og nesten 4000 er såret, de fleste av dem demonstranter, ifølge Iraks uavhengige menneskerettighetskommisjon.

Ifølge meldinger FN har mottatt, har sikkerhetsstyrker skutt med gummikuler og skarp ammunisjon og avfyrt tåregass mot demonstrantene i Iraks største byer.

Under press

Protestene er de første av så stor skala siden statsminister Adel Abdul-Mahdi ble regjeringssjef i landet. 540 demonstranter har blitt pågrepet og nesten 200 sitter i varetekt.

Torsdag innførte Abdul-Mahdi 24-timers portforbud, og myndighetene har også forsøkt å periodevis kutte tilgangen til internett, uten at det har stanset demonstrantene.

Portforbud i gatene

Portforbudet ble opphevet lørdag ettermiddag, og sørgende fikk begrave sine omkomne.

Veisperringer og tilgang til internett var fortsatt nede over helgen. Siden uroen brøt ut har prisen på grønnsaker og andre matvarer doblet seg.

Overrasket

Protestene har fremstått som spontane, og ingen grupperinger har markert seg som ledere. Det store omfanget har tatt politi og sikkerhetsstyrker på sengen.

Demonstrantenes krav er flere jobber og bedre offentlige tjenester, i tillegg til at det tas et oppgjør med korrupsjonen hos landets lederskap.

Støtter oppsagt general

En mulig utløsende faktor er oppsigelsen av den populære generalen Abdul-Wahab al-Saadi, som var sentral i Iraks kamp mot IS. Statsminister Abdul-Mahdi fjernet nylig al-Saadi fra stillingen som sjef for landets antiterrorstyrker, uten forklaring, og hans støttespillere mener det var av politiske grunner, skriver DW.

FN-støtte

Statsminister Abdul-Mahdi har invitert demonstrantene til dialog, men har også beskyldt demonstranter for aggressive handlinger og forsvart sikkerhetsstyrkenes bruk av voldelig makt.

FNs spesialutsending til Irak, Jenine Hennis-Plasschaert, har hatt samtaler med demonstranter, og omtaler kravene deres som legitime, skriver NTB.

Ber regjeringen gå

Lederen for Iraks sjiamuslimer, ayatolla Ali al-Sistani, har uttrykt støtte til demonstrantene og ba fredag regjeringen om å gjennomføre omfattende reformer for å bedre forholdene i landet.

En annen sjialeder, Moqtada al-Sadr, har oppfordret regjeringen om arrangere nyvalg og tre av.

Ingen magisk løsning

Myndighetene har forsøkt å blidgjøre befolkningen ved å blant annet love kvotering av lokale arbeidere i landets oljeindustri. Lignende løfter har også blitt gitt innenfor helsetjenester og elektrisitet, ifølge Reuters.

Samtidig har statsminister Abdul-Mahdi advart at det ikke eksisterer noen magisk løsning på problemene. Det er heller lite som tyder på at protestene dermed skal roe seg med det første.