10 tips til deg som har hjemmeeksamen

Publisert 21. mai 2020
Berit Roald / NTB scanpix
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ingunn Margrete Nilsen er koordinator ved Studieverkstedet ved OsloMet, hvor studentene blant annet får hjelp til oppgaveskriving. Hun mener at mange kan ha større sjanse til å vise hva de faktisk kan på en hjemmeeksamen enn en skoleeksamen.

– Man har mer tid, og man må ikke må huske alt i hodet.

Her er hennes 10 tips til å lykkes på hjemmeeksamen

1. Forbered deg

– Skaff deg oversikt over pensum. Bruk emne- eller fagplan som sjekkliste. Finn ut hva du kan mye om, hva du har notater på, og hva du eventuelt må lese mer på. Det kan være nyttig å lage tankekart eller lister. Da føler du at du har kontroll, og det er lett å finne frem når du får oppgaven, sier Nilsen.

Det kan også være lurt å være forberedt på hvordan oppgaven skal se ut, ifølge Nilsen.

– De fleste utdanninger har en mal for oppgaveskriving, så sjekk den. Alt du har kontroll på på forhånd, gjør deg mindre stresset.

Et tips hvis du har tid, er å gå gjennom gamle eksamener og oppgaver for å se hva som er vanlig å spørre om.

– Og ikke dropp de siste forelesningene. Mange lærere går gjennom aktuelt pensum og hva man kan få på eksamen de siste gangene – uten at de nødvendigvis sier det høyt, sier Nilsen.

Privat
Foto: Privat

2. Les oppgaven godt

– Det er lurt å se etter verbene, for de forteller deg hva du skal gjøre – for eksempel redegjøre, drøfte, beskrive, sier Nilsen, og legger til:

– Vær også obs på at oppgaven gjerne består av flere ledd. Står det «og» eller «eller»? Ikke bare svar kjempegodt på en del av oppgaven, men svar på alle delene du blir bedt om.

Les også: Advarer mot digitale universiteter til høsten

3. Kom i gang med skrivingen

Mange bruker mye tid på disposisjon, men det er viktig å komme tidlig i gang med å skrive, ifølge Nilsen.

Se video: «Fattig student» viser deg mat som er viktig for hjernen:

4. Disponer tiden

– Når du har lest oppgaven nøye, fordel tiden du har til alle delene oppgaven skal bestå av. Husk å sette av en solid bolk med tid til slutt for å fylle ut og sy sammen, sier Nilsen.

– Mange begynner godt, og skriver masse i starten, men ofte ligger vekten lenger ned i oppgaven, i drøftingen og diskusjonen. Dette er viktige deler. Så ikke bruk opp tiden og ordene i innledningen.

Les også: Avlyser utveksling til høsten

5. Strengere krav til kildehenvisning

– På hjemmeeksamen kreves det at man har gode kildehenvisninger og referanser. Universiteter og høyskoler har bibliotek hvor man kan få veiledning i dette, og det ligger ofte maler og instruksjoner på nettsidene.

6. Still spørsmål til egen tekst

– Svarer det du har skrevet egentlig på oppgaven? Hvis svaret er nei, er det ikke relevant.

Unsplash
Foto: Unsplash

7. Fokuser, prioriter og avgrens

Ikke skriv mer enn nødvendig.

8. Språk

– Mange tenker at akademisk skriving skal være veldig fint, kronglete og med lange setninger, men nei, det viktige er å skrive presist. Det du skriver skal ikke kunne misforstås.

9. Les høyt for deg selv

– Da ser du både faglige og skriftlige feil. Husk at hjemmeeksamen betyr at du har lov til å søke hjelp. Få mor eller noen andre til å lese gjennom teksten, sier Nilsen, og legger til:

– Men ikke samarbeid med en medstudent.

Les også: Dette skjer med eksamen

10. Sett av tid til slutt

– Sett av god tid til å gå gjennom teksten. Les høyt, se på kildebruk, sjekk at avslutningen henger sammen med innledningen, og at du har svart på alle delspørsmålene.

Se Vegard Harms eksamenstabbe i videoen under:

Slik lykkes du med hjemmeeksamen

Våren er eksamenstid, men coronaviruset har ført til stengte utdanningsinstitusjoner og eksamenslokaler. Dermed sitter flere studenter enn vanlig hjemme og skriver eksamen. Vi har snakket med ekspertene, og samlet noen tips til hvordan du kan lykkes best mulig.

Unngå forstyrrelser

– Sett deg i et rom hvor du kan jobbe konsentrert, og sørg for at du har alt du trenger før du setter deg for å jobbe. Da slipper du å bryte opp konsentrasjonen. Og ikke fall for fristelsen til å lese nettavisen eller sosiale medier, sier Morten Carlson, som er karriereveileder ved NTNU.

Start med det enkle

– Begynn alltid med det du syns er lettest. Ikke bruk opp verdifull tid på å sitte og tenke på ting som er vanskelig – det kan man heller gjøre etter hvert. Når man er i gang er det også lettere å komme på ting underveis, sier Carlson.

Sjekk at teknologien fungerer

– Det høres åpenbart ut, men hvis du får problemer med å logge på, eller har feil med en lader så blir det fort en dårlig dag. Gjør utstyrssjekk dagen før! Skulle du få problemer med å logge på de løsningene universitetet bruker, så ta kontakt med IT-avdelingen snarest mulig.

Gjør ditt beste

– Man må gjøre så godt man får til, men det er ikke verdens undergang om det ikke går akkurat som forventet. Det er bare en eksamen.