Publisert 02. mars 2020
10 positive ting om coronaviruset

Verdensøkonomien er rystet og så langt har omtrent 3000 personer mistet livet etter utbruddet av covid-19. Men det finnes også lysglimt.

Få blir alvorlig syke.

De fleste som blir smittet av det nye coronaviruset får milde luftveissymptomer som vil gå over av seg selv.

I en rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) har eksperter analysert data fra coronautbruddet i Kina. Der kommer det frem at 80 prosent av pasientene som ble testet i laboratorium kun hadde milde til moderate plager.

Få dør.

Så langt skal 87.024 personer være smittet globalt, men ifølge de offisielle tallene er det foreløpig mellom to til tre prosent av de smittede som dør.

Mange av dem var eldre eller hadde svak helse fra før av.

Få barn blir smittet.

En ny studie, som har undersøkt smittede i Kina, viser at kun én prosent av de smittede er barn under 10 år, skriver Norsk helseinformatikk. Ytterligere én prosent av de smittede er i aldersgruppen 10 til 19 år.

Ingen alvorlig syke i Norge.

Hittil har 25 personer testet positivt for det nye coronaviruset i Norge. Ingen av dem skal være alvorlig syke eller sykehusinnlagte.

Når noen blir smittet av coronaviruset i Norge isoleres personen raskt, enten hjemme eller på sykehus.

Forskere arbeider med å utvikle en vaksine.

Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) er en internasjonal organisasjon som driver utvikling av vaksiner mot nye sykdommer som kan bli til farlige epidemier.

De kunngjorde forrige mandag at en vaksine mot coronaviruset har blitt sendt til testing på mennesker. Prosessen kan begynne allerede i april.

Reiseforsikring dekker avbestilling.

Når Utenriksdepartementet utsteder et offisielt reiseråd og fraråder reiser til land eller steder, slik de har gjort med Hubei-provinsen i Kina, vil reiseforsikringen dekke avbestillinger fullt ut.

Enkelt å forebygge.

Man kan med enkle tiltak redusere risikoen for dråpesmitte. God hoste - og håndhygiene reduserer risikoen for å få luftvesinfeksjoner, inkludert infeksjoner med coronavirus, ifølge FHI.

Kina bruker mindre transport.

Det nye coronaviruset har ført til et kraftig fall i Kinas klimagassutslipp.

I løpet av de siste to ukene ser det ut til å ha vært en nedgang i utslippene som tilsvarer 100 millioner tonn CO2. Det går fram i en ny studie fra forskere ved Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) i Finland.

Ikke like farlig som andre coronavirus.

Det nye coronasviruset smitter lett, men er langt mindre dødelig enn liknende virus. Under SARS-epidemien i 2003 døde 10 av 100 smittede. For MERS-viruset i 2012 var dødeligheten på rundt 35 prosent. Begge er former for coronavirus.

Lov til å klemme på skolene.

Torsdag ettermiddag rådet Utdanningsetaten 90.000 elever i Oslo til å unngå klemming og håndhilsing. Etter skoleslutt fredag trakk de rådet tilbake.

Det var ikke behov for å advare mot nærkontakt blant skolelever, likevel.

De øvrige rådene om god håndhygiene og lignende gjelder fortsatt, ifølge Utdanningsetaten.

Saken er også publisert i Peil fra VG.
En annerledes nyhetsapp som gir deg:

▫️ Toppsakene du trenger å vite om
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.