Slik takler kjendisene corona-krisen

Publisert 19. mars 2020

Selvom situasjonen er krevende, der det flere som jobber med alternative løsninger.

Kjartan Lauritzen er én av dem som ikke har planer om å tvinne tommeltotter i en tid hvor de fleste av oss er tvunget til å sitte inne. For mens alle konserter i overskuelig fremtid er avlyst, har artisten pønsket ut en ny idé: Et eget talkshow.

– Jeg har brukt fem tusen kroner på streaming-utstyr. Nå skal jeg lage show i prime time på Twitch, sier Kjartan Lauritzen. Eller Per Aki Sigurdsson, som han egentlig heter.

– Det blir premiere på fredag. Jeg skal ha gjester, quizer, premier. Og reporter! Det blir low key og teit, lover han.

Se også: Vil gi krisepakke til kulturlivet

Odin Jæger
Foto: Odin Jæger

Businessmodellen er som følger: Folk følger streamen, og donerer penger for å nå oppsatte mål. Hvis donasjonsmålene nås, deler han ut premier. Det kan være alt fra solbriller til VIP-billetter til konserter (fremover i tid, naturligvis).

Vil hjelpe unge artister

Men planen er ikke å beholde pengene selv.

– Donasjonene går til unge artister som sliter.

– Du trenger dem ikke selv?

– Jeg har en bank. Jeg har holdt på med dette i fem år, jeg skulle vært jævlig god om jeg hadde brukt opp alt allerede, sier han med en latter.

Det betyr ikke at ikke artisten kjenner noe på corona-situasjonen. Det gjør han, både profesjonelt og privat.

– Jeg er veldig glad jeg har dame nå! Men jeg kjenner at jeg blir rastløs. Jeg får ikke ut det sosiale dyret i meg. Men jeg har det fint.

Les også: Kan corona-pandemien være godt nytt for klima?

Ole Martin Wold
Foto: Ole Martin Wold

– Profesjonelt er det plutselig mer stress. Hvis sommeren forsvinner er det helvete på jord. Men det går greit med meg, det er mange andre det ikke går greit for.

Det er altså disse han nå vil hjelpe.

Spår at bransjen har godt av et «slangeskinn-skifte»

Med seg på laget har Lauritzen altså fått komiker og selverklærte konge av Gulset, Jonis Josef.

– Jeg skal være utegående reporter!

– UTE ute? Er det noe der nå?

Det er det som er moro, er det egentlig noe å utegående rapportere? Vi vet ikke hva som skjer.

Emmaline Hekneby / VG
Foto: Emmaline Hekneby / VG

Med sesong 2 av «Kongen av Gulset» ute på NRK, ser han på innelivet som en pust i bakken. Han har også reflektert rundt hva situasjonen vil ha å si for norsk humor på sikt.

– Vi lever i en tid hvor alt er så tilgjengelig, så jeg tror vi har hengt litt etter. I Norge har norske komikere vært veldig avhengig av inntektene fra live-show. Det å nå innse at man kanskje må eller bør bruke andre plattformer for å generere inntekt tror jeg kan være bra, sier han, og legger til at han snakker utelukkende om komiker-situasjonen.

Emmaline Hekneby / VG
Foto: Emmaline Hekneby / VG

Han trekker frem komikere som Dag Sørås, Martin Lepperød og Kevin Kildal som eksempler på komikere som nå tenker nytt, i form av ting som podkaster og streams.

– Det er litt som et slangeskinn-skifte vi går igjennom. Det som kommer ut i andre enden blir enda bedre.

Hjelper følgerne sine

Sofie Frøysaa er komiker, forfatter og samfunnsdebattant. Hun er også kjent for sitt engasjement rundt press og psykisk helse. Hun merker nå på følgerne sine at mange sliter med å tilpasse seg et liv isolert

– Jeg kjenner et behov for å være en elektronisk støtte. Jeg har vært «hobby-psykolog» for flere av følgerne mine i det siste. Jeg har jo blitt en slags talsperson for mental helse. Det er mange som opplever at den psykiske helsen har blitt verre.

I tillegg til å bistå unge mennesker som trenger noen å snakke med, mener hun at rollen som komiker kan bli viktig fremover.

Sett denne? Butikkansatte roses av kunder i corona-krisen

– Mange ser nok til komikere for å få litt pause. Vår rolle blir ekstra viktig når dette er over. Mange søker nok trøst i humor og kultur, og kanskje spesielt når dette er over, sier hun.

Inntekter fra standup-show, foredrag og panelsamtaler har riktignok gått i vasken for en tid fremover. Nå jobber hun med å finne alternative inntektskilder.

– Profesjonelt er det ganske krise. Jeg har tenkt til å spille inn et foredrag, som blir tilgjengelig elektronisk, så kan man for eksempel betale for tilgang. Og så er jeg jo egentlig lærer, så jeg vurderer å søke som leksehjelp.

– Opp til oss gjøglere å holde moralen oppe

En annen komiker som mener komikeres rolle er viktig, er Martin Marki. Han er en del av humor-kollektivet Humornieu, og står bak suksess-serier på nettet som «Kalendær’n».

– Hvis det er noen som skal opprettholde moralen nå, så er det vel oss gjøglere ved hoffet, sier Marki. Han har også hovedansvaret for Nieu Scene i Oslo, som arrangerer show med komikere fra inn- og utland.

Å drive en humorscene i disse dager kan være tungt, men Marki og gjengen forsøker likevel å utføre sitt «samfunnsansvar». Det gjør de på Instagram. Hver kveld klokken åtte holder de nemlig «show» på sin Instagram-profil.

Privat
Foto: Privat

Sjekk også denne: Influenser langer ut mot H&M

– Det begynte som en slags talkshow-variant, som skulle være det motsatte av talkshow, med lite gjester og ikke noe publikum i salen, men med lang avstand og masse Antibac. Nå som vi ikke kan være sammen, sitter jeg i min leilighet, mens Lars (Berrum) sitter hos seg. Så har vi gjester med over video.

– Vi setter ikke noen grense for hva folk må betale. Vi sier at det bare er å se på, så må de gjerne støtte oss, og så gjør vi kanskje noen utfordringer. «Vipps 150 kroner, så gjør Lars noen karate-triks», eller lignende.

Nederst i saken kan du se hvordan det gikk da Lars Berrum søkte ny jobb.

Marki legger ikke skjul på at det føles noe spesielt å drive humor på denne måten.

– Det er litt trist, hehe ... Vi er på toppen av karrieren vår. Så nå har vi bare gått inn for å ha det dårligste tilbudet der ute. Mange andre har flerkameraproduksjon og ordentlige mikrofoner. Vi har to iPhoner.

Privat
Foto: Privat

Roser kollegene

Kjell Øverland, også kjent som Kapteinen, regnes som et av de mest spennende musikktalentene aktive nå. Han er, som alle andre, rammet av krisen, men mener det som skjer i Musikk-Norge nå er imponerende.

– Det er en spesiell situasjon for oss musikere, siden vi ikke kan spille konserter og slikt, men jeg synes det er sykt kult at veldig mange artister har hatt livekonserter på streams.

Selv sendte artisten live i over en time i helgen.

Se Lars Berrum tigge til kameraten om penger:

Slik takler kjendisene corona-krisen

Scener og arrangementer over hele landet har sett seg nødt til å stenge på grunn av corona-utbruddet. Det byr selvsagt på utfordringer for landets komikere, artister og entertainere.

Situasjonen har tvunget mange til å tenke nytt, og finne nye måter å generereinntekt. Enkelte artister går faktisk så langt som å søke nye jobber.