– Bruker instafiltre for å skjule en dårlig dag

Publisert 02. mai 2020

– Ulempen med filtrene er at man plutselig kan se seg selv uten filter og tenke «shit, er det sånn jeg ser ut?», sier Sophie Elise.

Skjønnhetsfiltrene man kan putte på bildene sine gjennom apper som Instagram og Snapchat brukes av kjendiser verden over. I Norge har vi sett dem på flere av landets største influencere den siste tiden, deriblant Sophie Elise.
– Jeg bruker det fordi det gjør at man ser penere ut, og bildene blir finere, sier hun.

– Det er en måte å «skjule» det hvis man har en dårlig dag utseendemessig, ikke har sminket seg, eller ikke «føler seg selv».

Skjermdump fra Sophie Elises Instagram-konto.
Skjermdump fra Sophie Elises Instagram-konto. 
Foto: Privat

– Det finnes mange flere filtre på Instagram nå, og det er mye å oppdage, sier Sophie Elise.

– Det gjør det jo mye mer gøy å bruke filter. I tillegg har det blitt ganske bra, og man kan faktisk ta fine bilder med dem eller bare bli retusjert akkurat så lite at man ser penere ut, men fortsatt ser ut som seg selv.

Sophie tror at filtrene hadde vært like populære om de hadde vært tilgjengelige for 10 år siden også.

Så du denne?: Elise undersøker skadelige selfie-filtre

En måte å være kreativ

Selv om filtrene er lette å bruke på en dag man ikke har sminket seg, tror ikke Sophie de kan erstatte sminke som uttrykksform.

– Det er alt for upersonlig og for «fort gjort» til å være en uttrykksform, men om du lager filtrene selv, er det vel på sett og vis det.

Skjønnhetsekspert i Min Mote, Therese Aanonli tror skjønnhetsfiltrene kan være en måte å gjøre at bildene man poster føles litt mer kreative i en tid hvor mye av kontakten vi har med andre er gjennom skjerm.

Det finnes tusenvis av ulike filtre på Instagram.
Det finnes tusenvis av ulike filtre på Instagram. 
Foto: Skjermdump Instagram

– På sosiale medier som TikTok har det blitt en trend å gjenskape filtrene som sminke-looks, forteller hun.

– Det er nok litt for ekstremt for mannen i gaten, så det blir nok ingen ren sminketrend, men man kan nok bli inspirert av filtrene.

Aanonli kan fortelle at det den siste tiden har det kommet stadig flere filter, som ikke handler like mye om å gjøre ansiktet så polert, men heller har effekter og kunst i seg.

– Det positive med filtrene er at de er litt annerledes, rare og kunstneriske. Det kan være innbydende både profesjonelt og personlig, og gi inspirasjon.

Oppmerksom på konsekvensene

Aanonli understreker likevel at det også finnes negative sider ved filtrene.

– De ekstreme filtrene er nok kanskje ikke så ille, mens de rene skjønnhets-filtrene er verre, og kanskje særlig for de yngste.

Det er Sophie Elise enig i.

– Ulempen med filtrene er at man plutselig kan se seg selv uten filter og tenke «shit, er det sånn jeg ser ut?», eller at man ser seg selv med filter og tenker «nå så jeg bra ut», uten å koble at man faktisk ikke ser sånn ut på ekte.

– Man kan underbevisst begynne å mislike ting ved seg selv. Men da må man faktisk innse det også, å klare å ikke ta det så på alvor.

Vi spurte VGs følgere på Snapchat hva de tenker om disse fitrene. 41% svarte at de elsker filtrene, mens de får 16% til å føle seg dårligere. 17% svarer til VG at de bruker filtrene i skjul, mens 26% hadde ingen mening om filtrene.

Se også: Nordmenn forteller: Slik redigerer vi oss på nett.

Florerer på nett

Slike skjønnhetsfiltre blir det stadig flere av på Instagram. Filtrene retusjerer huden, endrer utseendetrekk og legger på elementer som sommerfugler, fregner og glitter.

Du har kanskje sett dem på flere av landets største influencere den siste tiden.

– Det er en måte å «skjule» det hvis man har en dårlig dag utseendemessig, ikke har sminket seg, eller ikke «føler seg selv», sier Sophie Elise Iachsen.

Sophie Elise tror man kan underbevisst begynne å mislike ting ved seg selv, av å bruke filtrene på sosiale medier mye.

– Men da må man faktisk innse det også, å klare å ikke ta det så på alvor.

En uttrykksform

Skjønnhetsekspert i MinMote, Therese Aanonli tror skjønnhetsfiltrene kan være en uttrykksform i en tid hvor vi sitter mye hjemme og kommuniserer via skjerm.

– Jeg har ikke forstått fascinasjonen for filtrene før, men den siste tiden har jeg blitt mer inspirert av dem, sier Therese.
– Kanskje fordi det har kommet så mange nye filter, som ikke handler like mye om å gjøre ansiktet så polert, men heller har effekter og kunst i seg.