Politiet: Slik kan du hjelpe med å oppdage mulige terrorister

Publisert 31. aug. 2019

– Dette er terroraksjoner som er utført av solo-terrorister, på eget initiativ. Og uansett om du er høyreekstrem eller ekstrem islamist, så er det noen adferdsmønstre som går igjen når en person radikaliseres.

Det sier strategisk analytiker i politiets sikkerhetstjeneste, Siv Thomassen.

Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Hva er disse adferdsmønstrene?

– Det viktigste er at de fleste faktisk kommuniserer frustrasjonen sin og det ideologiske tankesettet. Etterhvert kommuniseres det ofte til venner og kjente, ofte på nett, at de kanskje planlegger å gjøre en terrorhandling.

Likevel vanskelig å fange opp

– I 80 prosent av tilfellene er for eksempel familien kjent med at en solo-terrorist er frustrert og opplever at en stor urett i samfunnet må korrigeres. Og i 64 prosent av tilfellene er omgivelsene kjent med at vedkomne faktisk ønsker å gjennomføre en terrorhandling.

Det er likevel ikke alltid så lett for folk rundt å gjenkjenne endringen i adferd.

– Alle de ulike personene i omgivelsene, foreldre, lærere, venner ... de vil ikke se de samme bitene av radikaliseringen. Ingen vil se det samme. Du får altså bare en liten bit av det som foregår.

Dette er tegnene du skal være obs på, og slik kan du hjelpe! Se video:

Hat pakket inn i humor

Felles for både Brenton Tarrant, som sto bak skytingen i Christchurch i New Zealand og Philip Manshaus er at de begge var hyppige brukere av enkelte internettforum. Her delte de høyreradikale idéer og meninger.

Siden mars har forsker ved senter for ekstremismeforskning Cathrine Thorleifsson studert forumene som oversvømmes av høyreradikalt hat og rasisme. Og det med humor som virkemiddel.

– Det har blitt en samlingsplass for høyreekstreme. De finner mening, identitet og fellesskap, men det er ingen ledere, du er anonym og kan veldig raskt spre hat pakket inn i humor.

Den populære internett-memen «Pepe the frog» frekventerer hyppig i disse forumene.
Den populære internett-memen «Pepe the frog» frekventerer hyppig i disse forumene.  

Du har kanskje sett bilde av den tegnede frosken, som har fått navn Pepe. Pepe har vært en populær internett-meme siden 2015, og startet som en uskyldig figur fra en tegneserie-stripe. Nå fungerer den nærmest som en maskott for disse høyreekstreme forumene.

– Det er et symbol som ble brukt mye av det såkalte alternativ-høyremiljøet i USA. Det er også kjent som et symbol som viser at du «bare bruker ironi», samtidig som det bak ironien er alvor. Hat og rasisme pakkes altså inn i ironiske lag.

«Den røde pillen»

– Brukes humor på andre måter?

– Det er mye posting av «memes», de bruker det nærmes til å avhumanisere de de ser på som «fiender av nasjonen», og senker terskelen for å begå vold for å «stige i hierarkiet», forklarer Thorleifsson.

- Det er et veldig konspiratorisk verdensbilde. De tror at det finnes en slags hemmelig plan hvor jøder bruker migranter mot det kristne Europa for å oppnå verdensherredømme.

Tonen er heller ikke spesielt god mot kvinner. Se denne videoen for å se hvordan de blir omtalt på forumene, og hvor kvinnehatet kommer fra:

Men hvordan kan dette gjøre en norsk, ung mann til en høyreekstrem terrorist?

– Det er en sårbar alder, og hvis du blir eksponert for mye «hvit overmakt»-propaganda over tid, så er det et fåtall som kan bli radikalisert. Det er et univers som oppfordrer til en innsats i «den virkelige verden». De kaller det å «ta den røde pillen». At selvom du har gått på skole universitet, er alt du har lært bare en stor løgn, og DU har funnet ut av sannheten, sier Thorleifsson.

– Hva er «sannheten»?

– At vesten og Europa går under, og derfor må du gjøre en innsats. Så vi ser at flere vanlige gutter fra vanlige familier har latt seg forføre av dette universet.

«Den røde pillen» kan være en referanse til «The Matrix»-filmene, hvor hovedpersonen, Neo, får tilbud om å ta en rød pille, for å våkne opp fra simuleringen vi mennesker lever i.

Keanu Reeves spiller Neo, hovedrollen i «Tha Matrix»-filmene
Keanu Reeves spiller Neo, hovedrollen i «Tha Matrix»-filmene 
Foto: FRED PROUSER
Forvandlingen

Philip Manshaus er siktet for å ha drept søsteren, og deretter å ha angrepet han en moské bevæpnet. Hva kan skape et slikt hat i en 21-åring fra Bærum? Politiets sikkerhetstjeneste ønsker nå din hjelp for å avverge at lignende skal skje igjen. Sveip nedover for å se hvordan.

– Hvem kan stå bak dette?

Familien har gått gjennom et ulidelig tap etter drapet på Johanne (17), og gjennom sin advokat sier faren det alle tenker: – Jeg forstår ikke hvem som kan stå bak en slik hjernevask.

Hva er høyreekstremisme?

Ordet høyreekstremisme er en betegnelse for holdninger med tilhørighet ytterst på den politiske aksen. Høyreekstreme forbindes ofte med rasismeog etnisk nasjonalisme. Philip Manshaus og Anders Behring Breivik er to norske eksempler.

Siv Thomassen i PSTforteller om hvordan du kan hjelpe med å forhindre lignende terroraksjoner i fremtiden. Sveip opp for å se hvordan.