Publisert 07. aug. 2019
Derfor krangler atommaktene om Kashmir

Mandag ble det klart at India vil ta fra Kashmir selvstyret. Dette vekker sterke følelser blant pakistanere som tente på en figur av Indias statsminister for å vise støtte til de som bor i det omstridte området.

En sak levert fra nyhetsappen Peil.

Kashmir er et fjellområde som ligger mellom India, Pakistan og Kina. Særlig India og Pakistan er i konflikt om området, som i praksis er delt mellom en indisk- (oransje) og en pakistansk-kontrollert (grønn) del. India og Kina har en langvarig konflikt om grenser.

  • India kontrollerer to tredjedeler av Kashmir, der det i alt bor over 11 millioner.
  • India og Pakistan har siden de ble selvstendige i 1947 utkjempet flere kriger om Kashmir, som begge gjør krav på.
  • En FN-resolusjon fra 1948 sier at det skal holdes en folkeavstemning om Kashmirs fremtid. India har i alle år vært imot dette.

På mandag fjernet indiske myndigheter grunnlovsparagrafen som slo fast at den indiske delen av Kashmir skulle ha spesielle rettigheter og i stor grad selvstyre. Det gir folk fra andre deler i India muligheten til å kjøpe eiendom i Kashmir, og søke på jobber i området.

Pakistans statsminister Imran Khan ber verdens ledere om hjelp til å legge press på India. Han sier at de vil ta i bruk alle midler for å hindre landet fra å gjennomføre det varslede tiltaket mot den indiske delen av Kashmir.

En endring av Kashmirs status kan ifølge Khan føre til økt spenning mellom Pakistan og India og i ytterste fall resultere i en væpnet konflikt mellom de to atommaktene. – Ingen vil i så fall gå seirende ut, sier han.

Det er ikke bare Pakistan som er imot endringen. Kina kaller den uakseptabel og ulovlig.

Innbyggere i Kashmir mistet telefon og internett-tilgang etter avgjørelsen. Pakistans regjering har fordømt grunnlovsendringen og mange protesterer.

Dette var en sak levert fra nyhetsappen Peil

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Rett på sak og null «clickbait»
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.