Publisert 11. juni 2020
Vil ha statuer fjernet

I mange vestlige byer er det reist statuer av historiske personer blant annet fra kolonitiden, der slavehandel og undertrykking var svært utbredt.

Flere har den siste tiden blitt vandalisert eller revet ned. I USA er det særlig Kristoffer Columbus det har gått utover. En statue av italieneren i Boston fikk nylig hodet kappet av.

Columbus har blitt hyllet som oppdageren av Amerika og «den nye verden». Men blir også sett på som ansvarlig for år med folkemord mot urfolk.

Debatten har oppstått i forbindelse med demonstrasjonene etter dødsfallet til George Floyd i USA. Presset om å fjerne eller flytte statuer av flere historiske personer øker i flere byer, også i Oslo.

Her dreier det seg om statuene av Winston Churchill og Ludvig Holberg, melder TV 2. I et opprop som har samlet over 3500 underskrifter pekes det på at Churchill var rasist, og at Holberg investerte i slavehandel.

Kunsthistoriker Tommy Sørbø sier til kanalen at han er sjokkert over det som skjer.
- Statuene av Churchill og Holberg ble jo ikke primært satt opp som en hyllest til rasismen, men for å markere den samfunnsmessige og kulturelle betydning de har hatt, sier han til TV 2.

I den belgiske byen Antwerpen ble en statue av kong Leopold II fjernet. Han var en svært brutal enehersker i det som dag er Kongo og drev kolonien basert på slaveri og tortur.

Mange krever også at en statue av Cecil Rhodes fjernes i Oxford i England. Rhodes var sentral i det britiske imperiets aktiviteter i sørlige Afrika.
Studentkampanjen «Rhodes Must Fall» har pågått siden 2015, men har eskalert i det siste.

Har du prøvd Peil fra VG?
En annerledes nyhetsapp som gir deg:

▫️ Toppsakene du trenger å vite om
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.