Publisert 07. april 2020
Stor massegrav funnet i Rwanda

Myndighetene tror massegraven kan skjule 30.000 ofre fra folkemordet i 1994. Sveip for en kort oversikt over hva som førte til folkemordet.

Befolkningen i Rwanda består av hutuer, tutsier og twa. År med motsetninger og konflikt mellom hutuer og tutsier ledet opp til folkemordet, ifølge Store Norske Leksikon.

Rwanda var under belgisk administrasjon fra 1916 til 1962. I denne perioden ble tutsiene favorisert. Det førte til stor misnøye blant hutuer, skriver FN.

Da landet ble selvstendig i 1962, vant hutuer flest seter i nasjonalforsamlingen. 60- og 70- tallet var preget av uro og vold mot tutsier.

På 80-tallet stiftet tutsier i eksil FPR og invaderte Rwanda. Borgerkrigen som fulgte førte til reformer og et flerpartisystem.

I 1994 ble det gjort en avtale om at FPR skulle innlemmes i regjeringen, men så ble presidenten (hutu) drept. Dette utløste folkemordet.

I løpet av 100 dager ble minst 800 000 tutsier og moderate hutuer som ønsket fred, drept av ekstreme grupper innenfor hutubevegelsen. Tre millioner flyktet, ifølge FN.

Folkemordet ble stanset da FPR-geriljaen rykket inn fra nabolandet Uganda, skriver NTB. FPR ble ledet av Paul Kagame. Han er president i Rwanda i dag.

Den nye massegraven ligger i en dal nær hovedstaden Kigali, og de første 50 likene er alt hentet opp.

Det er mange massegraver i Rwanda. Bildet viser en massegrav i landsbyen Kimbumbve.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at myndighetene i Rwanda tror at massegraven kan skjule 30.00 ofre. Det skulle stå 30.000.

Saken er også publisert i Peil fra VG.
En annerledes nyhetsapp som gir deg:

▫️ Toppsakene du trenger å vite om
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.