Publisert 29. mars 2019
Hva skjer med brexit nå?

PEIL FORKLARER: Avtale? Ikke avtale? Ja, det er vanskelig å følge med på det som skjer i Storbritannia for tiden. Her er fem punkter som er greit å vite om brexit.

Først: British + exit = Brexit.
I 2016 stemte 51,9 prosent av britene for å melde Storbritannia ut av EU. Siden har de vært ganske uenige om hvordan det skal skje.

Statsminister Theresa May har tidligere klart å forhandle seg frem til en skilsmisseavtale med EU, men tre ganger har de folkevalgte politikerne sagt nei til denne.

En av de store uenighetene har vært om hvordan grensen mellom Nord-Irland og Irland skal håndteres. Etter en brexit vil denne grensen nemlig bli grensen mellom Storbritannia og EU.

I dag stemte politikerne over en brexitavtale for tredje gang. I et siste desperat forsøk hadde May tilbudt å gå av som statsminister hvis avtalen fikk et ja, men den fikk altså et nei også denne gangen.

Dermed May ha en ny plan for utmeldingen før 12. april. Det er datoen EU krever de må forlate EU på - med eller uten en avtale. Forlater de uten en avtale kan det få flere alvorlige konsekvenser.

NYHETER PÅ EN NY MÅTE

Lyst på flere saker presentert visuelt og konsist? Klikk her for å laste ned nyhetsappen Peil.