Regjeringens seks fest-råd til russen

Publisert 08. mai 2020

I april sa Helsedirektoratet at det ikke er realistisk med normal russefeiring i 2020.

Mange avgangselever på videregående ble skuffet og etterlyste råd fra myndighetene på hvordan de kan få til en lovlig feiring i mai, nå har rådene kommet.

Er du russ? Vis oss ditt russekort her

Fredag møtte helseministeren russepresidenten i Oslo, Johann Rief, for å overlevere regjeringens nasjonale råd for årets russefeiring.

RUSSERÅD: Russen i Oslo fikk overlevert rådene av helseministeren fredag. Fra venstre Tias Ødegård-Olsen, Synne Trettenes, Johann Rief og Mads Koppang.
RUSSERÅD: Russen i Oslo fikk overlevert rådene av helseministeren fredag. Fra venstre Tias Ødegård-Olsen, Synne Trettenes, Johann Rief og Mads Koppang. 
Foto: Bastian Lunde Hvitmyhr, VG

Les også: TIX arrangerer digitalt russetreff

Dette er regjeringens seks russe-råd:

  • 1 meters avstand – minimum.
  • 20 sammen – maksimum.
  • 1 flaske å drikke av.
  • 1 person å kline med.
  • Hold hendene rene.
  • Hold sengen hvis du blir syk.

Stopp smitten – ikke festen!

Russen får skryt

– Dette er råd som vi skal følge. Nå blir det tydeligere hva vi kan gjøre og vi skal gjøre vårt for at coronaviruset ikke blir spredt, sier russepresident for russen i Oslo, Johann Rief, til VG.

Russen har fått mye skryt for å takle coronakrisen bra. Helseminister Bent Høie har også hyllet ungdommens tålmodighet.

Førsten helgen i mai, som for mange er startskuddet for russetiden, opplyste politiet om lite bråk, og en vesentlig roligere vår enn tidligere.

– Russen har tatt rådene til myndighetene på alvor og er eksemplariske. Vi har all grunn til å være stolte over de unge, sier Høie.

Torsdag la regjeringen frem planene for hvordan gjenåpningen av landet skal foregå. Alle skoler kan åpne mandag 11. mai.

Målet er at innen 15. juni skal det meste som har vært stengt være åpnet igjen.

Se Høies tale til ungdommen som gikk viralt under:

Regjeringens fest-råd

Årets russefeiring er preget av coronatiltak. Russen har lenge etterspurt råd for hvordan de kan feire. Fredag kom de. Sveip opp for å se rådene

«Stopp smitten – ikke festen» er budskapet til helseministeren seks råd. De nasjonale rådene ble overrakt til russepresidenten i Oslo. Se rådene nederst i saken.