Publisert 26. sep. 2019
AKTØRENE

Donald Trump risikerer riksrett. Ifølge USAs lov betyr riksrett at presidenten kan fjernes dersom personen har gjort seg skyldig i alvorlig maktmisbruk.

Hvem er de ulike aktørene i skandalen? Sveip opp

VARSLEREN

Det begynte som en varslingssak. En ansatt i amerikansk etterretning slo alarm etter en telefonsamtale mellom Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli og varslet generalinspektøren for amerikansk etterretning, Michael Atkinson.

HUNTER BIDEN

Joe Bidens sønn Hunter (49) ble i 2014 valgt inn i styret i det ukrainske gasselskapet Burisma Holdings, som anklages for korrupsjon. Den ukrainske statsadvokaten og flere medier har ettergått anklagene, uten å finne hold for at det stemmer.

NANCY PELOSI

Etter gjentatte spekulasjoner gikk lederen for Representantenes hus i USA, Nancy Pelosi, ut for å kunngjøre at riksrettsprosessen innledes.

– Presidentens handlinger avslører at han har krenket sin ed, vår nasjonale sikkerhet og integriteten i våre valg. Han må stilles til ansvar. Ingen er hevet over loven, sa hun.

DONALD TRUMP

Dagen etter Pelosi kunngjorde riksrett-prosessen, frigjorde Donald Trump samtalen med Zelenskyj. Han holdt også en pressekonferanse hvor han avviste at han la press på den ukrainske presidenten, samtidig som han kalte saken en heksejakt.

VOLODYMYR ZELENSKYJ

Volodymyr Zelenskyj (41) ble den 21. april valgt til Ukrainas president. Denne uken avviste han at han var utsatt for press til å etterforske Joe Bidens sønn Hunter.

– Jeg synes vi hadde en god telefonsamtale. Den var normal, sa han.

JOE BIDEN

Joe Biden leder kappløpet om å bli demokratenes presidentkandidat neste år. Han har tatt til orde for at Trump burde stilles for riksrett. Han sier de ikke har noe annet valg.

RUDOLPH GUILIANI

New Yorks tidligere borgermester Rudolph Giuliani er nå Donald Trumps personlige advokat. Varsleren hevder han hadde en svært sentral rolle i kjølvannet av telefonsamtalen, blant annet ved å ha et møte med Zelenskyjs rådgiver i Madrid.

MITCH MCCONNELL

Den republikanske flertallslederen Mitch McConnell i Senatet anklager demokratene for å politisere en «uavklart sak». Om det blir besluttet tiltale i Representantenes hus, hvor det nå er demokratisk flertall, trengs det to tredelers flertall i Senatet for å dømme presidenten. Det er Republikanerne som har flertall i Senatet.

ADAM SCHIFF

Torsdag holdes det en høring i etterretningskomiteen i Representantenes hus. Den ledes av demokraten Adam Schiff, som selv har mottatt varselet. Han beskriver innholdet i telefonsamtalen som «urovekkende».

Richard Burr

Den republikanske senatoren leder Senatets etterretningskomité. Han er én av to mottakere av varselet om telefonsamtalen.

LES VARSELET

Hele varselet som ble sendt til Richard Burr og Adam Schiff kan du lese her.