Publisert 31. jan. 2020
I dag skjer brexit – hva skjer så?

For over 3,5 år siden bestemte Storbritannia seg for å forlate EU. Ved midnatt fredag skjer det, men hva vil det si?

Lørdag starter en overgangsperiode. Men enten britene skal feire eller sørge kommer de neppe til å merke noen endring, skriver NTB.

Overgangsperioden varer ut 2020. Det betyr at en del endringer ikke vil skje nå. Det som er nytt fra lørdag av er at Storbritannia ikke vil ha sine 73 representanter i EU-parlamentet.


Enkelte er skeptiske til å få avtalen i stand på et år – til sammenligning brukte Canada og EU syv år på å komme i havn med sin handelsavtale.

I perioden vil alle forpliktelser og rettigheter fortsette – altså vil landet fortsatt være en del av det indre marked og tollunionen. Det vil ikke bli vanskeligere å besøke Storbritannia for vanlige reisende.

I løpet av året skal partene bli enige om hvordan forholdet mellom dem skal være. Enkelte er skeptiske til å få avtalen i stand på et år – til sammenligning brukte Canada og EU syv år på å komme i havn med sin handelsavtale.

Men hva går avtalen ut på? I tillegg til handel, er det flere områder Storbritannia må reforhandle. Noen av dem er: politisamarbeid, data-deling, forsyninger av elektrisitet og gass og regulering av medisiner.

Utmeldingen av EU skjer etter 47 år på innsiden. Hvis en avtale ikke er på plass før 31. desember, blir det handel med tollbarriérer, skatter, avgifter og kaos.

Dette var en sak levert fra VGs nyhetsapp Peil.

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Toppsakene du trenger å vite om
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.