Publisert 03. feb. 2020
Primærvalgene i USA

Presidentvalget holdes 3. november. Før den tid holder de fleste delstater primærvalg store deler av vinteren, våren og forsommeren. Her er greia.

Primærvalg er et valg der partiene velger kandidater til det egentlige valget, som for eksempel presidentvalget. Både Republikanerne og Demokratene har primærvalg.

Alle delstater gjennomfører en slik prosess, men det erflere måter å velge kandidaten på. I lukkede primærvalg kan bare registrerte partimedlemmer delta, i åpne kan alle stemme.

De fleste delstater har primærvalg, men i noen stater brukes caucus. Caucus er et slags allmøte der politiske interesserte med partitilhørighet møtes og diskuterer hvilken kandidat de mener tjener deres egne og lokalsamfunnet best.

Donald Trump vil fortsette som president og stiller til gjenvalg. Han har to utfordrere i Det republikanske partiet, men ingen er ventet å kunne slå Trump.

Hos Demokratene er det tolv kandidater. Blant favorittene er Joe Biden og Bernie Sanders. På onsdag gikk sistnevnte av med seier i New Hampshire, stat nummer to i rekken.

EKSTRA INFO:

Primærvalgene oppsto på begynnelsen av 1900-tallet, bl.a. som en reaksjon mot partibossvirksomheten og den dermed omfattende korrupsjon, særlig i lokalpolitikken.

Dette var en sak levert fra VGs nyhetsapp Peil.

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Toppsakene du trenger å vite om
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.