Embret ble grovt hetset - slik slo han tilbake

Publisert 03. mai 2020

21-åringen ser ikke ut som alle andre. Han ble født med den sjeldne sykdommen lymfatisk malformasjon. Det er cyster i lymfesystemet og fører til misdannelser. Haldammen er rammet på haken.

Privat
Foto: Privat

Oppveksten

– Sykdommen har gjort at jeg alltid har sett veldig annerledes ut. Det skaper veldig mange reaksjoner når jeg går rundt, ofte folk som peker og ler. Jeg har til og med opplevd at noen kommer bort for å ta på meg, forteller Haldammen.

Han er vant til at folk stirrer, og det lever han godt med.

– Jeg er oppdratt på en måte som gjør at jeg ser forbi blikkene fra folk. Sånne ting skal jeg ikke ta meg nær av.

Han ble adoptert fra Etiopia da han var 11 måneder gammel, og beskriver en trygg og fin oppvekst med søster og foreldre i Kristiansand.

– Jeg har alltid hatt venner som har vært der for meg hvis ting blir vanskelig. Jeg har unngått å bli ordentlig mobba gjennom oppveksten, men det vært noen enkelttilfeller. Det har ikke funka for dem. De skjønte fort at jeg ikke brydde meg.

På bildet til venstre har Haldammen på seg Etiopias nasjonaldrakt som 3-åring.
På bildet til venstre har Haldammen på seg Etiopias nasjonaldrakt som 3-åring. 
Foto: Privat

Facebook-sjokk

21-åringen fikk seg et stort sjokk for noen år siden. Da han var 16 år ble profilbildet hans fjernet fra Facebook.

– De mente utseende mitt var støtende for andre folk. Det er nok det som har gjort mest inntrykk på meg.

Mange medier omtalte saken den gang, og Haldammen fikk mye støtte. Facebook på sin side innrømmet aldri at bildet var fjernet på grunn av utseende, men at det «trolig hadde skjedd en menneskelig svikt».

Sjokk nummer to kom ganske nylig da han skulle teste ut TikTok.

Hets

– På de første videoene rant det inn med hatkommentarer. Det var alt fra drapstrusler til detaljer om hvor stygg jeg var.

Det var spesielt en ting som var skremmende.

– Mange som hetset var i 8-årsalderen. Her må foreldre på banen å vurdere om barna skal få lov til å laste ned appen.

Det er ikke noe nytt at folk som skiller seg ut får mange stygge meldinger på TikTok. Haldammen har vært i kontakt med flere som har opplevd det samme. Det som går igjen er at de som hetser er veldig unge.

– De aller styggeste kommentarene har jeg valgt å fjerne fordi jeg ikke vil at folk skal se det. Det har også vært sårende for folk jeg er glad i.

Haldammen jobber også med musikk og TIX er et av forbildene.
Haldammen jobber også med musikk og TIX er et av forbildene. 
Foto: Privat

Snudde

21-åringen ga ikke opp. Noen måneder etter han la ut de første videoene, er han nå en populær tiktokker med nesten 20.000 følgere. Likesene og de positive kommentarene strømmer på.

– Hva skjedde?

– Jeg satte meg ned og tenkte: Hvordan kan jeg klare å snu dette til noe positivt? Konklusjonen ble at jeg ville forsøke å lage humor rundt min egen sykdom og eget utseende. Da ble disse hatkommentarene veldig fattige.

TikTok-kontoen

– Nå kommer det nesten utelukkende positive kommentarer. Hvis det kommer noe hat nå, er det alltid 8-10 stykker som beskytter meg, selv om jeg ikke kjenner dem engang. Så det har bare blitt en glede å legge ut videoer nå.

Embret i aksjon på en russefest før coronaviruset slo inn.
Embret i aksjon på en russefest før coronaviruset slo inn. 
Foto: Privat

– Lager du kun videoer om utseende ditt?

– Nei, jeg lager masse annet tull og hopper på trender som er populære. Men er det videoene der jeg er selvironisk som pleier å treffe best.

Etter at det tok av på TikTok har han ofte blitt stoppet på gaten fordi barn har sett videoene han har laget.

– De vil ta selfie og det synes jeg er kult. Jeg har venner med mange flere følgere enn meg, men de blir ikke gjenkjent på gaten. Men når jeg kommer gående er det ikke tvil. Det er jo ikke så mange som ser ut som meg.

Skjermbilde: TikTok
Foto: Skjermbilde: TikTok

Sykdommen

Haldammen forteller at han alltid har smerter på grunn av sykdommen. Han må også være litt forsiktig i det daglige. I yngre dager kunne han ikke spille fotball i frykt for å få en hard ball i ansiktet.

Nå om dagen passer han ekstra godt på.

– De fysiske smertene har bare blitt en del av hverdagen. Når man har det over lengre tid, kjenner man det ikke lenger. Med tanke på coronaviruset lever jeg nå som om jeg skulle vært i risikogruppen, selv om det ikke er noe som tyder på at jeg er det.

Han har jevnlig vært til undersøkelser, og det har også vært flere operasjoner.

– Det er for å forbedre situasjonen. Legene prøver å forminske litt og litt, men det er ikke noe som kan fikse situasjonen helt.

– Jeg har alltid sagt nei operasjoner kun for å det til å se bedre ut. Det er ikke noe jeg føler behov for eller ønsker. Utseende har blitt en del av meg.

Barn

Barnevakten jobber for digital trygghet og bevisst mediebruk blant barn og unge. Tall derfra viser at 70 prosent av grunnskoleforeldre mener at 13-årsgrensen er rett og at yngre barn ikke er modne nok for sosiale medier, opplyser faglig leder Kjellaug Tonheim Tønnesen til VG.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad er enig.

– Barn under 13 år har ingenting på sosiale medier å gjøre. 8-9-åringer er ikke utviklet til å takle problemstillingene som kan oppstå, sa han til Bergens Tidende mars i forbindelse med undersøkelsen som viste at mer enn halvparten av norske 9-åringer nå er på sosiale medier som Snapchat, TikTok og Instagram.

En ny trend feier over TikTok, Faktisk.no forklarer deg hvordan den fungerer.

Tiktok-video slaktes

Grovt hetset - slik slo han tilbake

Embret Haldammen (21) fra Kristiansand er vant til at folk stirrer.

Blikkene har han lært seg å leve med. Verre ble det da han for noen måneder siden opprettet en TikTok-konto.