Slik kan du slå ned på rasisme: – Våg å være upopulær

Publisert 06. juni 2020
Stian Lysberg Solum
Foto: Stian Lysberg Solum

– Av erfaring vet vi at når slike hendelser skjer, så er det mange ungdom som føler på en maktesløshet, sier Sahar Hassani, daglig leder for Agenda X.

Hun forteller at mange kjenner på frustrasjon, sinne og sorg, og føler at de ikke kan gjøre noe med det som skjer.

– Ungdom kommer til oss for å prate, og vi oppfordrer dem til å bruke stemmen sin på den måten de føler dekker deres behov. De skal vite at de ikke er alene om det de føler på, sier Hassani.

Hun mener noe av det viktigste privatpersoner i Norge kan gjøre nå, er å samle seg.

Stian Lysberg Solum
Foto: Stian Lysberg Solum

– Når vi er flere så kan vi utrette mer. Det å arrangere appeller og demonstrasjoner, og å komme i dialog med beslutningstagere, er viktig. Enten det er gjennom organisasjoner, politikk eller mediene. Man må bruke stemmen sin, sier Hassani.

Les også: Aktivist: – Et voldelig system

Våg å være upopulær

– Vær å være den upopulære gjesten ved middagsbordet, er det klare rådet fra Ervin Kohn, nestleder ved Antirasistisk Senter.

– Når noen rundt bordet kommer med noe rasistisk ræl, så ha mot nok til å si fra. Det er for lettvint å lukke ørene for ting du instinktivt reagerer på, men ikke tør å si fra om fordi du ikke vil lage dårlig stemning.

Stian Lysberg Solum
Foto: Stian Lysberg Solum

– Sivilt mot, å tørre si fra, må trenes. Begynn med mobbesituasjoner du opplever, enten det er i skolegården eller på nett. Ikke vær en passiv tilskuer, råder Kohn.

Først må man imidlertid lære seg å kjenne igjen rasistiske utsagn.

– Ofte hører du at det er noe som skurrer, men du klarer ikke helt å sette fingeren på det. Lytt til din indre musikalitet. Tren opp denne musikaliteten i ulike situasjoner – og gjør noe når du hører noe umusikalsk, sier Kohn.

– Vær kritisk

Han mener det av og til kan være vanskelig å si fra, fordi man ikke selv har nok kunnskap.

– Det er populært å snakke om at man må være kritisk, men det er også en øvelse. Dersom noen presenterer synspunkter som fakta, kan man stille oppfølgingsspørsmål: Hvor har du dette fra? Hvor kan jeg sjekke dette? Ikke ta altfor god fisk. Spør mer – og sjekk, er rådet fra Kohn.

Stian Lysberg Solum
Foto: Stian Lysberg Solum

Et uttrykk som stadig trekkes frem i debatten om politivold mot svarte i USA, er «white privilege», majoritetsprivilegier på norsk. Kohn mener dette er et fenomen som også er høyst reelt i Norge.

– Dette handler ikke om penger eller posisjon, men om alt det som majoritetsnordmenn ikke trenger å tenke på, sier Kohn.

Han illustrerer poenget slik:

– En minoritetsnordmann som ser to politimenn komme ham i møte på gaten, trekker et lettelsens sukk når de har passert. Det vil ikke en majoritetsnordmann gjøre, med mindre han faktisk har gjort noe galt. En majoritetsnordmann forventer ikke å bli stoppet, men det gjør en minoritetsnordmann.

Se video: VG i demonstrasjonstoget: – Vi finner rasisme overalt:

Rekordmange engasjerer seg

Amnesty har de siste dagene samlet folk i kampen mot politivold og rasisme.

Organisasjonene krever rettferdighet for George Floyd, og i Norge har de samlet inn over 190.000 signaturer til et brev til amerikanske myndigheter.

– Det er dobbelt så mange som ved vår forrige rekord, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International til VG.

Aksjonen ble også delt over 50.000 ganger på Instagram.

Ingeborg Huse Amundsen
Foto: Ingeborg Huse Amundsen

Også han har råd til hva engasjerte nordmenn nå kan gjøre:

– Du kan undertegne kampanjer du støtter, gi penger slik at demonstranter blir løslatt fra varetekt, gi penger til organisasjoner som arbeider mot rasisme og tørre å ta den vanskelige samtalen, sier Egenæs.

Han mener at dess vanskeligere samtalen er, jo viktigere er den å ta.

– Hør på hva folk mener, og tør å si din mening.

«Hverdagsrasisme» i Norge

Egenæs mener det er viktig å vise USA at hele verden følger med på dem nå.

– Vanligvis ser vi mot USA for inspirasjon. Nå må vi vise at vi ikke misunner dem, sier han.

Nå håper mange at også rasisme i Norge får økt fokus.

– Vi må se oss selv i speilet. Norge er langt unna politivolden de har i USA, men vi har rasisme som gjør det vanskelig for folk, sier Egenæs og legger til:

– Dette må få oss til å tenke. Det skjer også rasisme her i Norge. Noen sliter med å komme på jobbintervju, blir alltid mistenkeliggjort eller blir sett på som annerledes.

Han håper det økte fokuset på rasisme kan føre til positive endringer.

SLIK KAN DU BIDRA

Tusenvis har de siste dagene engasjert seg mot politivold og rasisme. Samir Madad er ungdomsleder i Agenda X. Her er hans råd til hva vi kan gjøre for å slå ned på rasisme i Norge.

Agenda X er en ungdomsorganisasjon under Antirasistisk Senter som jobber med ungdom som vokser opp i et flerkulturelt miljø.