Publisert 30. okt. 2019
Elever i arbeid mot slavearbeid

I dag er det Operasjon Dagsverk. Årets aksjon går til de mange tusen barna i Kongo som utsettes for slavearbeid i koboltgruver.

En sak levert fra VGs nyhetsapp Peil.

Mellom 60.000 og 80.000 elever over hele landet deltar i dagens aksjon. Operasjon Dagsverk (OD) er en over 50 år gammel årlig tradisjon der skoleungdom jobber en dag og gir inntekten til et utvalgt formål.

Pengene fra årets OD-dag går til Caritas Norge og organisasjonens prosjekter for ungdommer utsatt for slavearbeidi gruver i Kongo, der de leter etter mineralet kobolt.

Kobolt er en nøkkelingrediens i batterier som brukes i blant annet smarttelefonene våre, datamaskinene VG skriver sine saker på, og elbilene som suser rundt i landet.

I dag kommer opptil 70 prosent av verdens kobolt fra Kongo, ifølge Amnesty. Og mer enn 20 prosent av kobolten i Kongo blir utvunnet i ulovlige gruveruten sikkerhetskrav.

40.000 barn (noen så unge som 14 år) graver i opptil et døgn om gangen med hendene etter kobolt i mørke, støvete og varme gruver, som flere ganger har kollapset.

Her er noen tiltak som ofte blir nevnt:

▫️ Selskaper må stille krav til tryggere forhold i gruvene, bedre lønn, stans av barnearbeid og slutt på menneskerettighetsbrudd.

▫️ Produsenter må lage batterier som varer lenger og ikke trenger like mye kobolt som i dag.

▫️ Folk må begrense forbruket av produkter med kobolt og bli bedre til å gjenvinne produktene slik at mineralet kan gjenbrukes.

Jens Øygarden Ingebrigtsen, som leder Operasjon Dagsverk, sier til NTB at det er et voldsomt engasjement for årets prosjekt. Han håper de kan bringe inn mellom 20 og 22 millioner kroner.

Dette var en sak levert fra VGs nyhetsapp Peil.

Den gjør det lettere å henge med:
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Rett på sak og null «clickbait»
▫️ Kjapp oversikt over den siste uken

Last ned Peil til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.