Publisert 16. mai 2020
Krever miljø-handling

Unge republikanere er frustrerte over at venstresiden og demokrater har «tatt eierskap» til debatten om klimakrisen. Flere går nå sammen om å være med i utformingen av fremtidens klimapolitikk.

«Jeg og andre unge blir definitivt frustrerte av å se at det republikanske partiet, spesielt eldre republikanere, ignorerer temaet i stedet for å tilby et alternativ» sier Benjamin Myles i American Conservative Coalition. Mer om de senere.

I USA viser ferske tall at fire av fem demokrater mener klimakrisen er en av de viktigste sakene for politikerne å prioritere. Bare én av fem republikanere mener det samme, skriver nettstedet Desmog.

En fersk rapport viser imidlertid at den trenden kan være i ferd med å snu. Unge republikanere er stadig mer opptatt av klima og miljø, og er avvisende til klimaforskning som mange andre i partiet.

Benjamin Backer (22) er en av dem som kjemper for en bedre klimapolitikk. Han ble som 16-åring kjent for republikanere for en flammende tale mot fagforeninger og «de på venstresiden som vil skrike oss til stillhet».

I september møtte han i den amerikanske kongressen sammen med Greta Thunberg. Der sa han at «miljøet påvirker oss alle, uansett hvor vi bor, hvilken bakgrunn vi har og politisk parti vi stemmer på. Det vil kreve noe av alle at vi finner løsninger på klimaforandringene for å beskytte planeten for generasjonene som kommer».

Han startet American Conservative Coalition, og selv om de mener noe må gjøres med klimakrisen er de langt mer moderate – eller konservative – i tilnærmingen sammenlignet med for eksempel demokratenes «green new deal».

Hva er «Green New Deal»? Forklart av New York Times her.

De er for eksempel imot å innføre co₂-avgifter. Bedrifter og selskaper sitter på løsningen, mener de. De vil kunne redusere utslippene om de får intensiver for det, sier han til CNN.

Gruppen nevner heller ikke Parisavtalen og målet om å begrense global oppvarming til «godt under 2 grader celsius, og fokuserer heller på at myndighetene må tilby grønnere transport, strøm og flere trær.

Her kan du se planen.