Populære Instagram-kontoer beskyldes for plagiat

Publisert 25. april 2020

Geir Sindre Breivik sier han har fått tilsendt mange eksempler på at kontoen @norgejodel og lignende kontoer har kopiert andre.

– Jeg har jo visst at de kun bruker andre sitt materiale ganske lenge. Stort sett oversetter de utenlandske vitser og publiserer som sine egne. I vinter har jeg hengt de ut noen ganger fordi de har stjålet vitser fra norske Twitter- og Insta-kontoer, og etter det har jeg fått tilsendt nesten daglige eksempler på det samme, sier han til VG.

Skjermdump Norgejodel
Foto: Skjermdump Norgejodel

@norgejodel drives av selskapet New Wave Media AS som holder til i Trondheim. Den ble startet av Sander Ofstad og Ole Tessem i 2015.

– Vi henter bare innhold som er postet på Jodel eller sendt inn til oss. Der er folk anonyme, og det er vanskelig for oss å finne ut hvem som først skrev teksten. Vi henter ikke innhold fra andre steder enn Jodel, og hadde vi hatt tid og ressurser til å se hvem som hadde originalen ville vi selvsagt gitt credit, sier Ofstad til VG og legger til:

– Men vi er bare to gutter med 08–16-jobb som driver denne kontoen på si. Vi har ikke mulighet til å se gjennom alt, sier han.

Torsdag la de ut en post på Instagram der de oppfordrer til å sende inn hvem som skal krediteres.

– Jeg har blitt gjort oppmerksom på at de har lagt ut denne posten, og det er bra at de nå gjør et forsøk på å bedre seg. Det sagt, så holder det ikke å legge krediteringsjobben over på dem som lager vitsene. Etter at VG tok kontakt, har også jeg blitt kontaktet av en av dem som står bak @Norgejodel, og gitt konkrete råd på hva de bør gjøre, sier Breivik og fortsetter:

– For det første, hvis de ikke har skrevet det selv, så er det noen andre som har gjort det. Og klarer de ikke å finne ut, så må de la være å legge ut. Å kreditere Jodel-appen hjelper ingenting. Men jeg har bedt de om å opprette en twitterkonto og følge minst 100 norske humorkontoer, og gjøre det samme på Insta. Da vil de enkelt vite hvem som står bak, og de kan gjøre krediteringsjobben selv, sier han og understreker at han synes det er bra de endrer policy.

Dobbeltmoralsk

@norgejodel-skaper Ofstad i New Wave Media synes Breivik er dobbeltmoralsk og trekker frem to bilder (over) fra Breiviks Instagram-konto.

– Han er villig til å ta annonser og tjene penger på det. Det at han påstår at vi later som at vitsene er våres egne, er feil. Vi har alltid vært åpne i blant annet media om at vitsene er sendt inn, og at dette er en bruker laget av folket!

– Vi kopierer ikke engelske vitser, men publiserer jodler fra appen Jodel. Det som kan skje, er jo at norske personer fort kan skrive fra engelske sider og publisere det på Jodel, sier Ofstad.

Breivik svarer slik på beskyldningne.

– Jeg har nok en del sånne tilfeller hvis du går litt tilbake i tid. Men prøver å få med navn på den som har lagt det ut. Men den store forskjellen er jo at jeg 1) ikke tjener noen penger på dette, og 2) ikke oversetter disse til norsk, og later som om det er jeg som har laget de, sier han og legger til:

– Jeg synes det er helt ok at folk gjenforteller en vits på Twitter eller på privaten uten å kreditere opphavsperson. Men det er stor forskjell på å gjøre det som privatperson, og å utelukkende gjøre det, og i tillegg selge annonser og tjene penger på det, når du vet det er andre som har gjort jobben.

Eivind Senneset, TV 2
Foto: Eivind Senneset, TV 2

Flere reagerer

VG har snakket med flere komikere og innholdsskapere som har opplevd at vitsene og meldingene deres har blitt gjengitt på humorkontoer på Instagram uten kreditering og samtykke.

Komiker Morten Ramm (over) er en av dem som har kommentert under bildet til Breivik. Der skriver han at han har avfulgt kontoen, og oppfordrer andre til å gjøre det samme. «Gøyere med folk som er morsomme«, skriver han.

På spørsmål fra VG om han har lyst til å utdype, sier han følgende i en tekstmelding:

«Du kan bare referere til «Kalendær’n» som TV Norge rappet fra Martin Marki og Humornieu, så er jo det egentlig et svar på hva jeg synes om å stjele vitser og ideer fra andre».

Komiker André Ulveseter reagerer også på humorkontoene, og kjøper ikke det nye tiltaket der folk kan sende epost og be om kreditering.

– Artig at de sier at de gjerne ønsker å kreditere opphavet, men velger å hente vitsene fra Jodel der alle er anonyme. Lar den synke inn litt først..., sier han.

– I tillegg legger de researchjobben over til dem som faktisk har skrevet vitsene. Sånn at vi kanskje kan få en liten tag på, to-tre måneder etter at den ble lagt ut. Mange av disse kontoene smeller i tillegg på en egen logo og et vannmerke, og publiserer den som sin egen.

– Når @fuckjerry får det til; finne opphav, kreditere og så legge ut skjermdump av f.eks. originaltweet pluss tag, så burde også disse få det til. Siden de i tillegg tjener masse penger på andres tekster, bilder og videoer skulle det vel strengt tatt bare mangle. De vil ikke få færre følgere av det. Sikkert ikke færre annonsekroner heller. Og at de syns at «det blir for tungvint», blir litt for lettvint, sier han til VG.

@bestofjodelnorge
Foto: @bestofjodelnorge

– Skjønner at folk blir frustrert

– Det er ikke noe moro å bli beskyldt for det (å stjele innhold), men på internett kommer content fra så mange plasser og det er vanskelig å vite og finne kilden. Vi pleier å redigere inn kilden så fort vi finner den, sier skaper av @bestofjodelnorge, Robin, til VG. Han vil ikke bli sitert med fullt navn.

– Jeg skjønner at folk blir frustrert, men dette er noe vi gjør på hobbybasis og det er som sagt ikke lett å finne skaperne. Vi skulle gjerne gjort som FuckJerry (ikke publisert noe før de fant skaper og fikk tillatelse), men har ikke tid eller ressurser til det.

VG har også forsøkt å ta kontakt med vedkommende som driver kontoen @joikinorge med over 600.000 følgere, men har ikke fått svar tross gjentatte henvendelser. Ofstad mener kontoer som @omgjustdont og @naa_koser_vi_oss har samme praksis.

GRÅSONE: Advokat Hans Marius Graasvold. Her avbildet i 2014.
GRÅSONE: Advokat Hans Marius Graasvold. Her avbildet i 2014. 
Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Gråsone

Kontoer som @norgejodel opererer i juridisk gråsone, sier advokat Hans Marius Graasvold (over) som har spesialisering i opphavsrett. Han kjenner ikke til kontoen, og uttaler seg på generelt grunnlag.

– Utgangspunktet i åndsverkloven er at en tekst noen har skrevet, den er det forfatteren selv som har opphavsrett til. Da krever det ikke bare kreditering, men også samtykke i forkant av publisering, sier han til VG.

– Men på sosiale medier florerer det jo av oneliners og memes, og når mange deler og det sprer seg fra forskjellige plattformer kan det bli vanskelig å vite hvem som står bak. Så blir jo spørsmålet om den som lager vitsen og legger det ut på en slik plattform også må ta høyde for at det kan spres på den måten, sier han videre.

Han mener det først og fremst er et komikeretisk problem, for rent opphavsrettslig er det en gråsone, sier han.

– Men teoretisk sett er det en opphavskrenkelse, sier Graasvold.

FuckJerry-kontrovers

Den populære Instagram-kontoen og event/reklamebyrået @FuckJerry endret i fjor policy på sin konto. Over flere år ble de beskyldt for å tjene penger på innhold de ikke hadde betalt for eller kreditert.

Flere komikere og innholdsskapere startet en kampanje under hashtagen #fuckfuckjerry. Da la skaperen av selskapet seg flat, og lovet å ikke poste innhold om de ikke klarte å identifisere eieren og få tillatelse på forhånd.

– Sosiale medier-landskapet er i stadig endring og vi vet at våre policyer vil måtte endre seg med dem, skrev Elliot Tebele, skaper av FuckJerry i fjor.

Beskyldes for plagiat

Instagram-kontoen @norgejodel har nesten én million følgere. Nå gjør eierne av kontoen endringer etter beskyldninger om plagiat.

En av dem som har reagert er tekstforfatter Geir Sindre Breivik. På søndag la han ut denne Twitter-meldingen. Noen dager etter la @norgejodel ut en post på Instagram.

Dette er posten som fikk Breivik til å reagere. Sveip opp for å se hva han sier.