Ber klesmerket dele godene med tekstilarbeiderne

Publisert 18. mars 2020

I musikkvideoen «H&M – Please stop modern slavery!!» anklages gigantselskapet Hennes & Mauritz for å utnytte lavtlønnede arbeidere.

Influenser, TV-personlighet og blogger Joakim Kleven mener at det svenske motehuset utnytter billig arbeidskraft, og bedriver moderne slaveri.

H&M selv svarer at de jobber for å sikre rettferdige lønninger.

Hele videoen kan du se her:

Ikke første gang H&M kritiseres

Kleven har tidligere jobbet med Aftenpostens nettdokumentar «Sweatshop». Under produksjonen besøkte han tekstilfabrikker i Kambodsja for å undersøke hvordan arbeidere, som jobber for store klesmerker som H&M og Adidas, virkelig har det.

H&M-eier Stefan Persson.
H&M-eier Stefan Persson. 
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Dokumentaren fra 2014 viser at en tekstilarbeider fikk betalt omtrent seks norske kroner for å sy én kjole som ble solgt for cirka 526 norske kroner.

Seks år senere er ikke situasjonen bedre, ifølge Kleven.

I 2019 ble selskapet oppfordret til å dele overskuddet med de underbetalte arbeiderne. H&M sa nei.

LES MER: H&M anklaget for rasisme – modellens mor ber kritikerne roe seg

Gigantiske lønnsforskjeller

Kleven ser seg lei av at det svenske klesmerket ikke holder løftene sine. Influenseren mener at det er de underbetalte arbeiderne som gjør Persson-familien rik.

Kleven er sminket som Persson i musikkvideoen.
Kleven er sminket som Persson i musikkvideoen. 
Foto: Skjermdump / «Goodiebag»

Det som provoserer ham aller mest, er at H&M lovte å gi 850 000 arbeidere levedyktig lønn i 2013. Dette sier han aldri skjedde.

I 2016 skrev organisasjonen Framtiden i våre hender at H&M-arvingen tjener over 52 000 kroner i minuttet, mens en tekstilarbeider i Bangladesh tjener fem øre per minutt.

Disse plakatene var å se utenfor en av H&Ms butikker i Oslo i mars.
Disse plakatene var å se utenfor en av H&Ms butikker i Oslo i mars. 
Foto: Espen Breivik / VGTV

H&M: – Vi jobber for rettferdig levelønn

I en e-post til VG skriver Hennes & Mauritz’ norske pressekontakt, Thea Kjendlie, at H&M samarbeider med FN og Internasjonal Labour Organization om å innføre rettferdig levelønn og bygge et regulert system for lønnsforhandlinger i tekstilindustrien.

LES MER: Rapport slår hardt ned på arbeidsvilkår for H&Ms tekstilarbeidere

Hallgeir Vågenes
Foto: Hallgeir Vågenes

– I dag har 900 000 tekstilarbeidere bedre lønnssystemer som et resultat av H&Ms program for en rettferdig levelønn. Videre er 1,1 millioner arbeidere inkludert i dialogprogrammer, som sikrer fagforeningsfrihet og demokratisk valgte ansattrepresentanter, skriver Kjendlie.

Sier lønnen er høyere enn snittet

Selskapet har også blitt kritisert for å ikke ha innført trygge rammer for oppstart av fagforeninger. H&M mener at retten til å organisere seg er en sentral del av deres tilnærming.

– I 2017 gjennomførte alle tekstilprodusentene H&M benytter i Bangladesh demokratiske valg av ansattrepresentanter. Generelt er det høyere lønn på fabrikker hvor H&M produserer, enn gjennomsnittet for tekstilindustrien i landet, skriver H&Ms representant.

H&M har sett musikkvideoen til Kleven, men vil ikke kommentere den direkte.

Influenser langer ut mot H&M

I en ny musikkvideo kler Joakim Kleven seg ut som det svenske motehusets eier, Stefan Persson.

Influenseren legger ikke skjul på hva han føler om H&M-eier Stefan Perssons topplønninger i sin nye kampanje mot det svenske motehuset.

Kleven ramser opp en rekke problemstillinger knyttet til H&Ms praksis. Blant annet at H&M-arvingene tjener langt mer enn sine arbeidere.

DETTE SVARER H&M

H&M ønsker ikke å kommentere Klevens musikkvideo direkte, men skriver i en e-post til VG at de er opptatt av arbeidernes rettigheter:

– I dag har 900 000 tekstilarbeidere bedre lønnssystemer som et resultat av H&Ms program for en rettferdig levelønn, svarer selskapet.