Publisert 15. feb. 2020
Politiet advarer unge mot hardere stoffer

Politiet mistenker overdoser etter at to menn ble funnet døde i Skien på fredag, skriver NTB. – Folk vet ikke hva de tar, sier politileder.

De to mennene på 18 og 24 skal obduseres for å finne dødsårsaken. Dersom politiet har rett i at det er snakk om overdoser, er det tre personer i området som har dødd av overdose på kort tid.

En overdose innebærer at man har fått i seg en mengde av et medikament eller et rusmiddel som fører til alvorlig forgiftning eller død, skriver Store Medisinske Leksikon.

Annie Sandersen ved politiet i Grenland sier til Telemarksavisa at det generelt er grunn til å advare om narkotika. – Folk vet ikke hva de tar, sier hun.

Politiet sier at det er tegn på at det befinner seg fentanyl i ungdomsmiljøet i Telemark. Fentanyl kan brukes til behandling av smerter, men er opptil 100 ganger sterkere enn morfin og er livsfarlig selv i små doser.

Fordi stoffet er så sterkt i små doser og har en rask effekt, er det spesielt fryktet i forbindelse med overdoser, skriver Store Medisinske Leksikon.

Nesesprayen nalokson kan reversere virkningen av stoffet og andre opioider. I 2018 skrev Aftenposten om at politi og vektere i Oslo hadde begynt å gå med nesesprayen for å kunne redde personer som har tatt en overdose.