Publisert 29. juni 2019
Burde man egentlig kutte ut kjøtt?

En sak fra nyhetsappen Peil.

Blogger Kristin Gjelsvik har fått kritikk for at sønnen hennes ikke skal spise kjøtt. Er ikke et plantebasert kosthold bra nok? Her er noen punkter for og imot.

HVA:

Plantebasert kosthold vil i hovedsak si at man ikke spiser kjøtt, men det finnes også underkategorier. Dette er blant de vanligste.

VEGETARIANER:Spiser ikke kjøtt eller fisk, men kan spise mat som inneholder produkter fra dyr, for eksempel melk og ost.

VEGANER: Spiser ikke kjøtt, fisk eller produkter fra dyr. Altså ikke egg, melk, smør og ost.

PESCETARIANER: Spiser ikke kjøtt, men kan spise fisk.

FOR: Risikoen for overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft er mindre om man har et godt, plantebasert kosthold.

FOR: Kjøttproduksjon, særlig av storfe, er verstingen når det kommer til klimagassutslipp. Hvis man bare spiser plantebasert vil disse utslippene gå kraftig ned.

IMOT: Dersom man kutter ut kjøtt og fisk helt fra kostholdet sitt, er det vanskelig å få nok D-vitamin, vitamin B12 og jod. Man må passe mer på at man får i seg alle næringsstoffer om man spiser vegetarisk.

IMOT: Flere kjøttfrie proteinkilder som soya krever mye vann i produksjonen, og er derfor ikke så miljøvennlige. Det samme gjelder banan og avokado.

Last ned til
iPhone / Android

Lettere å henge med:
▫️ Kompliserte saker på en enkel måte
▫️ Rett på sak og null «clickbait»
▫️ Kjapp oversikt over den siste uka

Last ned Peil til iPhone eller Android, eller les mer på peil.no.