Avstengte russebusser koster millioner

Publisert 27. april 2020

Mange taper mye penger på russebuss denne våren. Dersom myndighetene sier nei til rulling i juni, kan siste mulighet bli på nyttårsaften. Forbrukerrådet har flere tips til russen.

– Vi bestemte oss først for den beste pakken deres, altså gullpakken, noe de bare tilbyr til et visst antall busser for hvert kull, sier PR-sjef Peter Rydland (18) på «China Town 2020».

Senere oppgraderte de 29 russene fra Nesodden leieavtalen til en 18-meters leddbuss, noe som trolig er en av de største i Norge akkurat nå:

Prislapp: 750.000 kroner.

Nå har de reforhandlet avtalen med Russebussmarked.no:

– Vi har blitt enige om å flytte leieperioden til når en eventuell russetid blir, denne avtalen varer ut sommeren. Prisen er den samme, sier Rydland.

Tips VG om russebussene her - hva skjer dem dem nå?

«China Town 2020»
«China Town 2020» 

Utfordringen for Russebussmarked AS er at de fleste kjøretøyene allerede er bortleid igjen fra høsten. Da starter nemlig rigging og ombygging til Russ 2021.

– Vi er i dialog med russen om ulike måter vi kan hjelpe dem på. Blant annet vil vi utvide leieperioden til 15. august slik at de kan brukes i sommerferien dersom myndighetene lemper på restriksjonene da. Vi har også tilbudt bruk av russebussene på nyttårsaften og på bursdager, slik at russen skal få oppleve noe feiring med dem, sier daglig leder Igor Draskovic.

– Hvordan tenker dere å organisere rulling på nyttårsaften?

– Alle detaljer er ikke på plass, men vi ønsker å stille med busser med lydanlegg og gjøre vårt til at det blir en skikkelig fest og en god avslutning for russ 2020, sier Draskovic.

Parkert kjøretøy fra russebuss.no
Parkert kjøretøy fra russebuss.no 
Foto: KsG

Konkurrenten Russebuss.no har leid ut i 15 år – de løser det annerledes.

– Vi valgte å la russen kansellere alle avtalene, mot at de dekket kostnader vi hadde med ombyggingene, sier eier Rune Martinsen.

Han anslår at hver buss kostet cirka en halv millioner i leie for russen, der absolutt alt var inkludert. Ombygging med interiør, lydanlegg og lakkering koster 200 000 kroner, det må russen fremdeles betale.

– Vi taper svært mye på dette, men vi har forsøkt å være greie med russen. Vi syntes det var riktig å la dem heve kontraktene, sier Martinsen.

RNG Norge AS, gjerne kalt Rubuss, har også ansvaret for en rekke russebusser denne sesongen.

– Vi prøver å være så fleksible som overhodet mulig, men vi må overholde kontrakten, sier daglig leder Harald Magne Ottestad. De tilbyr utsatt leie til sommeren.

 «Dekaden 2020».
«Dekaden 2020». 

Oscar Johnsen er sjef på Jessheim-bussen «Dekaden 2020». De kjøpte buss for lenge siden og har brukt totalt 1,5 millioner kroner.

– Vi har fått solgt den videre, men vi får ikke i nærheten av like mye penger tilbake. Det var minnene i russetiden som skulle kompensere for tapet av pengene, men nå ser ikke ting lyst ut. Vi har vel tapt i underkant av en million, sier Johnsen.

«TwentyOne Club 2020», Ringerike.
«TwentyOne Club 2020», Ringerike. 

Vegar Gulbrandsen (19) på Ringerike-bussen «TwentyOne Club 2020» forteller at de 20 medlemmene på bussen stort sett har brukt dugnadspenger.

– Hvis det ender med at vi ikke får rullet noe er det mye vi sparer. Krisekasse, sjåfør, drivstoff, skilter og sånn. Men vi håper jo at vi får brukt den litt, kanskje mot sommeren, sier Gulbrandsen.

Forbrukerrådet anbefaler russ som leier å ta kontakt med utleier, og prøve å forhandle frem en løsning. Dersom dette ikke fører frem:

– Sjekk hva dere kan kreve gjennom egen eller foreldres forsikring. En del reiseforsikringer dekker tap ved avbestillinger av ulike leieavtaler også i Norge, sier jurist Caroline Skarderud.

Til dem som eier russebuss og er bekymret, har hun følgende råd:

– Vurder om dere vil eie bussen litt til for å se om dere får rullet til sommeren eller høsten eller om dere vil selge allerede nå. Selger dere bussen, bør dere skrive en god kontrakt, sier hun.

Avstengte russebusser koster millioner

Noen har kjøpt buss for 1,5 millioner, andre har leid for opptil 750.000 kroner. Nå er bussene coronastengt, og russen forhandler om vilkårene.

Russebussmarked.no har leid ut 30 busser, men samtlige er låst inne på et lager i Moss. De tilbyr i stedet rulling på nyttårsaften, og i juni, dersom det blir tillatt.

Silje Tollefsen i Russens hovedstyre og hennes buss har fått forlenget leieperioden ut juni. Ennå er det uklart om myndighetene vil tillate rulling i sommer.

Jessheim-russen på «Dekaden 2020» selger bussen med tap.